Rituell dans

Rituell dans bygger alltid på en berättelse; en saga, en bibeltext eller en myt. Dansen utgår från berättelsen och ger möjlighet att komma i kontakt med och ge ett kroppsligt uttryck för våra egna erfarenheter.

Rituell dans utgår från det sätt att dansa, som har funnits i alla ursprungliga kulturer som ett gemensamt uttryck vid kriser och övergångar i livet. Då samlades människor till ritualer och dansade, vid ett barns födelse, vid begravningar och bröllop, vid barnets övergång till att bli vuxen, i glädje och i sorg. Rituell dans är en skapelseprocess, som blir till medan du dansar.

Dansformen kom till Sverige för cirka tio år sedan med Brita Haugen, en dansk präst, sagoberättare och dansare. På Ansgarsliden i Sigtuna bereddes ett rum för den rituella dansen, där Brita Haugen sedan 1991 och Kirsten Grönlien Zetterqvist sedan 1999 har lett dansen under ett stort antal danshelger.

I Lund arrangeras med jämna mellanrum helger med rituell dans på Liberiet, det medeltida huset bakom Domkyrkan.

Information om rituell dans

Karin Hedner