Sårbarhet - vår tillgång - 25 december

Temat för texterna Juldagen är Jesu födelse

Vår största tillgång ...både som personer och samhälle

Foto: Anna Karin Hammar

Vad tänker du är din största tillgång? 
Vi tänker väldigt olika och vi blir också översköljda av information och reklam om vad vi borde ha för tillgångar. I vår tid hyllas dessutom den starke mannen och de hårda tagen, en människosyn utan nåd.
Men det finns en tillgång som vi ALLA har gemensamt och som vi absolut inte kan vara utan. 

Vår största tillgång är sårbarhet. Den är ovärderlig. Om  den inte är med i vår tanke och handling förlorar vi riktningen både som personer och som samhälle. 
Vi förlorar kärleken, förlorar närheten, förlorar vår mänsklighet. Vi riskerar att stelna till saltstoder och betong. Vi behöver barnet i krubban. Vi behöver det sårbara barnet. Vi behöver Jesus i krubban.
Oavsett varifrån vi kommer och hur mycket vi har i plånboken eller om vi fått barn – så är vi sårbara. 
Det lilla nyfödda barnet i krubban är vårt centrum idag och i kyrkan. Något mer sårbart än ett nyfött barn finns nog inte. 
Barnet vädjar till oss genom sin blotta närvaro att vi ska ta hand om det, att vi ska vara rädda om det och älska det. 
Att bara tänka att någon skulle göra något ont mot ett spädbarn skakar oss. 
Det är inte möjligt och samtidigt så sker det hela tiden. 
Sårbarheten står hela tiden på spel. Gud står hela tiden på spel.
Det är som om vi glömmer varifrån vi kommer och vilka vi är hela tiden. Vi glömmer att vi ALLA kommer från krubban. Och så börjar vi göra skillnad på människor, vi hårdnar och vårt samhälle hårdnar och julens barn i krubban är långt borta från våra tankar och våra handlingar. Därför behöver vi fira jul, om och om igen och bli påminda. 

Jesus föds inte på en privat förlossningsklinik, inte ens på ett sjukhus. Allt är inte fixat och klart, allting är inte redo. Det behövs hjälp för att föda ett barn i ett stall. Det behövs handräckning – en bit rent tyg, vatten, stöd …
Mitt där i bristen, där inte allt finns som vi tror behövs, föds Gud, där föds vår Frälsare för att dela vårt liv, ditt och mitt liv. För att inte mörkret ska få makt över oss. 

Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte fått makt över det. 

Välkommen att dela julens glädje mitt i ditt liv som det är. 
Välkommen att fira Jesu födelse!

Lotta Miller/präst