Från Requiem Requiem av Fredrik Sixten och Bengt Pohjanen framfört i Göteborgs domkyrka
Foto: Ulf Berggren

Nordiskt kyrkomusikersymposium

Vart fjärde år arrangeras något som kallas för Nordiskt kyrkomusikersymposium. Som namnet antyder är det möte för kyrkomusiker från de nordiska länderna och det pågår i fyra dagar. Ulf Berggren, kantor i Lunds östra stadsförsamling, var en av deltagarna.

Detta år var det Sveriges tur att vara värd och vi samlades i Göteborg 8-11 september.

Ca 1000 deltagare med det gemensamt att vi arbetar med musiken i våra kyrkor. Dagarna fylls av konserter, workshops, seminarier och annat trevligt. Varje deltagande land har en nationell konsert, där något av det bästa får utrymme. Det är också ett tillfälle då mycket ny musik presenteras.

Kör- och orgelmusik, stort och litet format, mycket gammal musik och alldeles nyskriven. Allt får man sig till livs i de fantastiska kyrkorna i Göteborgs centrum.

Göteborgs Trädgårdsförenings växthus
Anders Frostin, Yvonne Carlström och Ulf Berggren vid Göteborgs Trädgårdsförenings växthus Foto: Anders Frostin

Norges bidrag blev Nidarosdomens jentekor, som sjöng som silverklockor. 40 unga sångerskor i sällskap med en samisk sångare. Spännande och vackert.

Vi fick lyssna till ett Requiem av Fredrik Sixten och Bengt Pohjanen som sjöngs av Domkyrkans kör och en orkester.

Jag besökte också Johannebergskyrkan för att lyssna på ”Missa Dalecarliensis” av Anna-Karin Klockar, med Johannebergs vokalensemble, orgel, fioler, kohorn och koskälla (!).

Ett seminarium hette ”De gamla kyrkorna i det nya landet”. Där fick vi en intressant redogörelse om de kyrkor som följt med flyktingar och immigranter till Sverige. Mycket intressant och mycket att lära sig.

Detta plus mycket, mycket mer gjorde att det tog ett tag att smälta alla intryck. Jag är väldigt glad att jag fick möjligheten att delta och jag kommer att bära med mig dessa dagar länge.

Ulf Berggren, kantor

Nidarosdomens jentekor
Nidarosdomes jentekor Foto: Ulf Berggren