Foto: IKON

Möte med den uppståndne

Lis Carlander

De är rädda, Jesu lärjungar. De vet inte vart de ska ta vägen, vad de ska göra nu. Visserligen har Maria från Magdala berättat att hon mött Jesus utanför graven. Att han har uppstått från de döda. Och visst vill de tro att hon har rätt – men det är väldigt, väldigt svårt.

Förtvivlade och förvirrade sitter bakom låsta dörrar för de är rädda för att också de ska tas tillfånga och få smaka på samma straff som Jesus gjort. Då, plötsligt står han mitt ibland dem. Utan att dörren öppnats, så står han där. De inser att Maria från Magdala hade rätt, han är inte död, han lever.

”Frid åt er alla” – är de första orden han yttrar till dem. Och de kan de behöva, där de sitter i sin isolering, kanske att likna vid den karantän många människor över världen sitter i idag. Inte för att de var rädda för att bli sjuka, utan av rädsla för en världslig makt.

De hade nog ingen plan för hur länge de skulle sitta där, kanske varken mat eller vatten så att de kunde hålla sig inlåsta länge. De hade agerat i desperation och rädsla, parat med sorg och känsla av övergivenhet.

Så kommer Jesus tillbaka och säger ”Frid åt er alla.” – det påminner mig om Julian av Norwich, som levde i England under pestens tid. Där pesten drog fram dog 30 till 60 procent av befolkningen. Hela byar dog. Det är svårt att föreställa sig hur det var. Men Julian var förtröstansfull och som ett trotsigt hopp hävdade hon ”All shall be well” – allt kommer att bli bra. Vila i det.

Att känna frid och lugn mitt i en kris är svårt. Särskilt när krisen, som nu för oss med Covid-19, bär med sig så mycket. Rädsla för sjukdom, sorg över människor som dör och så detta att vi alla ska hålla fysiskt avstånd till varandra. Utöver detta kommer rädslan och oron för vad som sker i spåren av allt som är inställt och stängt. Företag går i konkurs, människor blir arbetslösa.

Den dag vi har ett vaccin mot Covid-19 kommer allt bli mycket enklare. Och jag kan längta dit. Dock är jag inte så naiv att jag tänker att allt med en gång kommer att bli bra. Samtidigt så känner jag en stark längtan efter frid redan nu.

Det är då Jesus kommer och säger ”Frid åt er alla.” – han kommer till dig, han kommer till mig och viskar: ”Det kommer att bli bra”, ”All shall be well”, vi vet bara inte när.

Lis Carlander/Församlingsherde