Jesus klarade sig inte. Därför har vi ett hopp!

Text: Joh 20:1-18

Vi firar Kristi uppståndelse på söndag och ropar i glädje: Kristus är uppstånden! Ja, han är sannerligen uppstånden!
Detta är en glädjens dag och vi bär in blommor och ljus, vi sjunger glada sånger och psalmer. 
Vår tro på den uppstånden Kristus är ingen lättköpt välgångsfilosofi, ingen framgångssaga.
Jesus klarade sig inte, han dog och därför firar vi uppståndelsen på påskdagen. Det var inte så att Jesus sov så djupt så pulsen försvann eller att det var en ond dröm att han led och dog.    Jesus klarade sig inte, det är viktigt, annars skulle inte uppståndelsen vara så avgörande för oss, som den är.
Annars är det ju inte livets seger över döden. Inte Kristus seger över ondskan. Att tro på uppståndelsen innebär inte att jag slipper döden eller undgår lidandet. Däremot få jag ett hopp som gör det möjligt att leva med osäkerheten och övervinna tvärsäkerhetens låsningar. En tro där livet är starkare än döden, än ondskan, än våldet. 
Jesus klarade sig inte. Han gick in under vår dödlighet och ger oss ett hopp som är starkare än döden, starkare än ondskan och våldet. Jesus Kristus ger oss liv. Det är en trotsig tro, 
"Denna påskafton lockar fram en ton som växer i styrka och i visshet att ingen dödskult kan någonsin besegra livets Gud och den livets kultur som vi är en överväldigande stor skara människor som vill bygga på jorden. Ingen Långfredag kan längre hindra Påskdagen från att växa mitt ibland oss.” skrev A K Hammar för några år sedan och jag tänker att det gäller nu också. 

”Hopp är inte det samma som optimism, det är inte en tro att allt bara ska ordna sig på något sätt. Hoppet är en visshet om att det finns mening oavsett hur det går. Långfredagen var det katastrof. Påskafton ser det ut att stå och väga, sen blir det uppståndelse. De som var förkrossade visar mod och handlingskraft.” Ärkebiskop A Jackelén.

Vi firar påskens glädje och hoppets styrka! Vi firar den levande Kristus och ber om mod och handlingskraft att leva en livets kultur. 
Vi ropar: Kristus är uppstånden! Ja, han är sannerligen uppstånden! 

Lotta Miller/präst