Heliga trefaldighets dag eller Missionsdagen 2022

"Gud – Fader, Son och Ande"

Matteusevangeliet kapitel 28, vers 16-20:

De elva lärjungarna begav sig till Galileen, till det berg dit Jesus hade befallt dem att gå.
När de fick se honom där föll de ner och hyllade honom, men några tvivlade.
Då gick Jesus fram till dem och talade till dem:
”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden.

Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar:
döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn
och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er.
Och jag är med er alla dagar till tidens slut.”

När jag läser eller hör den här texten kommer jag att tänka på en sång vi ofta sjunger med barnkörerna. Sången heter Alla dagar (Text: Linda Söderholm Gustafsson Musik: Maria Sandell) och är skriven som en sista sång i en musikal om påsken. Vi har ju precis firat påsk, Kristi himmelsfärd och pingst och nu är det dags att minnas hur Jesus fysiskt lämnade jorden och vi får ta över. Firandet av Heliga trefaldighets dag blir lite som att knyta ihop säcken för Jesu liv på jorden och ett startskott för vårt uppdrag som lärjungar.

Några rader ur sången går så här:

”Han har gett oss ett uppdrag
Berätta om vem han är
Göra det som han gjorde
Och sprida glädje så här.”

Jesus befaller sina lärjungar att göra alla folk till lärjungar, genom att döpa dem och lära dem alla bud. Jag gillar att textförfattaren till Alla dagar har skrivit om det till att vi ska berätta om vem Jesus är, alltså att gå ut, vi ska göra det som han gjorde, alltså döpa människor och lära dem alla bud, och att det är genom att göra det som vi sprider glädje. Att hålla alla bud är kanske inte det vi vanligtvis associerar med glädje? Här tror jag vi har mycket att lära av våra judiska vänner, som har en egen högtid där de firar givandet (inte mottagandet) av tio Guds bud. Vi behöver också öva oss i att glädjas över de bud som Jesus gett oss och sprida dem med kärleksfulla och glädjefyllda ord och handlingar. Vi kan till exempel be för varandra, vända andra kinden till och göra mot andra som vi vill att de ska göra mot oss.

Sången Alla dagar, liksom dagens evangelium, slutar med den fantastiska påminnelsen om att han har lovat att vara med oss alla dagar. Det är så tryggt att känna att Jesus finns där, även om vi inte ser honom längre. Vi behöver inte känna att vi ska klara av det här uppdraget, som ju faktiskt inte är något litet uppdrag, på egen hand! Jesus räknar med att vi är fullt kapabla att fixa detta, om vi också lever med påminnelsen om att han är med oss. Inte bara i det här livet, utan ända tills tidens slut! 
Tack Jesus för det!

(För att höra hela sången, sök på Köräventyret Alla dagar på Spotify)

Kristina Hellaeus/församlingspedagog