Domssöndagen 2021

Kristi återkomst

Kristi återkomst

”En sak får ni inte glömma, mina kära: för Herren är en dag som tusen år och tusen år som en dag. Det är inte så många som menar, att Herren är sen att uppfylla sitt löfte. Han dröjer för er skull, eftersom han inte vill att någon ska gå förlorad utan att alla skall få tid att omvända sig.

Men Herrens dag kommer som en tjuv. Den dagen skall himlarna försvinna med dån, himlakropparna upplösas i eld och jorden och allt som människan gjort där förgås. När nu allt detta skall upplösas, då måste ni leva heligt och fromt på alla sätt medan ni väntar på Guds dag och påskyndar dess ankomst, dagen som får himlarna att upplösas i eld och himlakropparna att smälta i hetta. Men efter hans löfte väntar vi på nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor.” Andra Petrusbrevet 3:8-13

Apokalyptiska tankar, alltså tankar om tidens slut, känns väldigt aktuellt i vår tid. Klimatmötet i Glasgow COP26 har nyss avslutats, och en del är besvikna, andra nöjda, över vad de kom fram till. Vi kan höra hur en del frammanar bilden av att jordens undergång är nära, eller i alla fall att kaosvattnet kommer att ta över land på vissa ställen, och på andra kommer öknen att breda ut sig. Flykten från klimatförändringarna kommer att öka spår många.

Det är en svår tid vi lever i. En tid då orättvisorna mellan människor står fram så tydligt, och medvetenheten om att vi människor själva kan påverka en del av dem. Så vi har alla att reflektera över vår del i det hela, och vad vi kan göra för att minska uppvärmningen av jorden så att människor kan fortsätta att leva där de själva önskar. För vem vill tvingas fly på grund av översvämningar eller torka? Eller för den delen på grund av krig och örlig…

När vi läser texten ovan så kan jag som kristen känna mig kluven. Där framställs visserligen världens undergång som något omtumlande, men också början till något nytt och bättre. Ska jag som kristen påskynda världens undergång genom att agera så att klimatkollapsen kommer snabbare? Kommer Kristi återkomst fortare då?

Om vi lyssnar på Jesus så är det inte hans tankar. Han vädjar till oss att ta hand om varandra, att hjälpas åt till att forma drägliga liv för alla. Gör vi det så kan vi alla hoppas på en god och kärleksfull framtid i denna värld eller nästa.

Klimatångesten kan riva i oss människor så att vi inte vet vad vi ska göra. Ångest över allt vi inte kan påverka. Ångest över val vi, du och jag, bör göra.

Det är svårt att vara människa, det erkänner Jesus, och stora delar av Bibeln handlar just om det. Hur svårt det är att vara människa och göra rätt, och hur GUD försöker möta oss i det. En GUD som det beskrivs i en av söndagens texter väntar in oss. Och en dag är dagen då allt kommer bli bra.

Till dess har du och jag att sträva på i våra liv och göra vårt bästa för vår nästa, för GUD och för oss själva. Och jag vet redan nu att jag kommer att misslyckas med somt, och lyckas med annat, troligen är det samma sak för dig. Då är min stora trygghet att oavsett vad bär GUD genom allt, och vill ingjuta mod och hopp i mig och mitt liv, så väl som i dig och ditt.

Lis Carlander/ präst