Andra söndagen i påsktiden

"Påskens vittnen"

När Jesus och hans lärjungar hade ätit sade Jesus till Simon Petrus. ”Simon, Johannes son, älskar du mig mer än de andra gör?” Simon svarade: ”Ja, herre, du vet att jag har dig kär.” Jesus sade: För mina lamm på bete.” Och han frågade honom för andra gången: ”Simon, Johannes son, älskar du mig?” Simon svarade. ”Ja, herre, du vet att jag har dig kär.” Jesus sade: ”Var en herde för mina får.” Och han frågade honom för tredje gången: ”Simon, Johannes son, har du mig kär?” Petrus blev bedrövad när Jesus för tredje gången frågade: ”Har du mig kär?” och han svarade: ”Herre, du vet allt; du vet att jag har dig kär.” Jesus sade: ”För mina får på bete. Sannerligen, jag säger dig: när du var ung spände du själv bältet om dig och gick vart du ville. Men när du blir gammal skall du sträcka ut dina armar och någon annan skall spänna bältet om dig, och föra dig dit du inte vill.” (Så angav han med vad för slags död Petrus skulle förhärliga Gud.) Sedan sade han till honom: ”Följ mig!”

Johannesevangeliet 21:15-19

 

Att bli sviken är svårt, också för Jesus som blev Kristus. Petrus, som han utpekat som klippan, hade förnekat att han kände Jesus tre gånger i samband med att Jesus blev tillfångatagen och dömd till döden. Sveket svider och Jesus känner att relationen med Petrus behöver återupprättas. Petrus vet ju också vad han har gjort, därav att han blir bedrövad när han får frågan för tredje gången.

Av det faktum att Jesus ger Petrus särskilt uppdrag igen, kan vi förstå att det ändå är så att Jesus litar på Petrus, trots sveket. Det gör han för att han känner Petrus inpå djupet, precis som Petrus själv påpekar. Det är inte för sin egen skull som Jesus frågar Petrus om han älskar honom, utan för Petrus skull. Petrus behöver dels bli medveten om att det han gjort, förnekat Jesus, verkligen sårat, och dels behöver han förstå att Jesus fortfarande har en uppgift just för honom. Att han redan är förlåten för sitt svek, även om det sved.

Jesus vill inte bara hela relationen honom och Petrus emellan, utan också utmana och uppmana Petrus att gå ut och vittna om Jesus som är Kristus.  Att släppa detta med fiskandet av fisk, och göra allvar av uppdraget att fiska människor – det uppdrag han fick vid sitt första möte med Jesus.

För en vanlig människa är det inte lika lätt att förlåta och gå vidare som för Jesus. Två människor kan känna varandra väl, visst, men inte så på djupet som Jesus, sann Gud och sann människa, känner var och en av oss.

Om någon känner behov av att fråga mig: ”Älskar du mig?” förstår jag att något har hänt i vår relation som gör att den som frågar mig behöver en försäkran om detta. Men att höra ”Ja, jag älskar dig.” efter att ha frågat är inte lika relationsskapande som om jag spontant hade sagt ”Jag älskar dig!” – eller hur?

Det är inte alltid lätt att hela en relation efter ett svek, vad än sveket handlar om, och vad än för relation det är. Vill båda hela relation är det dock möjligt – det visar Jesus i sitt möte med Petrus, och Petrus genom hur han levde resten av sitt liv – som ett vittne om vem Jesus Kristus var, är och kommer att vara.

För påskropet gäller ännu: Kristus är uppstånden! Ja, han är sannerligen uppstånden!

/Lis Carlander, präst