Andra söndagen i advent 2022

Guds rike är nära

När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sade: ”Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet.”

Markusevangeliet kapitel 1, vers 14-15

Ibland är det inte de många orden som gör skillnad. Dagens evangelium måste vara ett av de kortaste under kyrkoåret, och ändå rymmer det så stora och starka ord ifrån Jesus. När jag läser det fastnar jag för orden ”tiden är inne”. Jag tänker på hur det måste ha varit för människorna som levde runt Jesus, de hade väntat och väntat och väntat på Messias. Under flera hundra år hade de inte hört så mycket från Gud, profeternas röst hade tystnat och folket undrade nog om Gud hade glömt bort dem. Så kommer Jesus och säger att tiden är inne, Guds rike är nära. Vilken längtan det måste ha väckts hos människorna runt Jesus.
Det är inte svårt att känna igen sig i hur svårt det kan vara att vänta, idag har vi människor väldigt kort tålamod och förväntar oss att få svar, besked, information så fort vi önskar. Att vänta hör liksom inte till vår tid.
Jesus ord om att tiden är inne var inte bara något som han sa då, och som gällde bara för dem som levde då. Då var tiden inne för Gud att bli människa. Jesus säger samma sak till oss idag, nu är tiden är inne för oss att tro på budskapet, de glada nyheterna om att Jesus, genom att ha blivit människa, dött och uppstått, har segrat över mörkret och döden! 
Så låt oss glädjas över alla advents- och julsånger som strömmar över oss dessa dagar, de är en påminnelse om att Gud blivit människa för vår skull. Kanske kan sångerna få oss att ana något av Guds rike.

Kristina Hellaeus