Agera som medmänniskor. Följ kärlekens väg!

”Den som har flest följare när den dör, den vinner” - det twittras och sänds ut budskap i världen av alla de slag. Mycket handlar om makt, makt över människor, makt över sanningen, makt över tingen. Mitt i detta firar vi kärlekens väg – vad betyder det?

”Den som har flest följare när den dör, den vinner” - det twittras och sänds ut budskap i världen av alla de slag. Mycket handlar om makt, makt över människor, makt över sanningen, makt över tingen. Det utväxlas många hårda ord och trollen finns numera inte bara i sagorna utan också på nätet.

Mitt i detta firar vi Fastlagssöndag och temat är ”Kärlekens väg”. En väg som inte skyggar för sanningen och som inte handlar om att skaffa sig makt. En väg som handlar om kärlek, konkret med den andra människan som fokus.

Jesus utmanar sina lärjungar, utmanar oss att stå i kärlekens tjänst och tjäna den, inte vår egen vinning, inte makten, inte vår bekvämlighet.

En berättelse om att välja kärlekens väg är när Fredrik Önnevall väljer att ta en flyktingpojke med sig till Sverige. Kristian Lundberg skriver om tv-programmet och om Önnevalls val: ”Vi får se ett klipp med pojken. Han berättar i sekvensen om hur han undkom krypskyttar och granateld, ”med Guds hjälp” när han var ute och letade bröd.

Pojken säger plötsligt till Önnevall: ”Ta mig med”, och det märks hur ställd journalisten blir av frågan. Den första tanken blir svaret: ”Det har jag inte tänkt på” och så tänker han en sekund och säger till honom: ”Det är säkert väldigt svårt.” Till sin kollega säger han: ”Det känns akut på något sätt, som om man måste göra något som medmänniska.”

Det slutar med att pojken följer med till Sverige, smugglad förbi gränserna. I tingsrätten blir det tydligt att det inte går att använda journalistiken som en ursäkt för att bryta mot lagen. Det är rätt och rimligt. Vi kan inte ha en speciell grupp som står över lagen. Men att vi har enskilda individer som bryter mot den är däremot livsnödvändigt.

Det finns en juridisk lag. Men det finns också ett par enkla bibelord som bildar en annan typ av lag: ”vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.” De få orden manar oss alla till att följa Önnevalls exempel för det är akut. Vi måste agera som medmänniskor.” Ur tidningen Dagens krönika vecka 8 2017

Den utmaningen att agera som medmänniskor – på olika sätt – vill vi brottas med, handla efter, be och sjunga i kyrkan på söndag och i våra liv. Vi firar kärlekens lag!
Välkommen att delta och dela liv!

Lotta Miller, präst