Other languages with Google Translate

Lundby församling Besöks- och postadress: Hisingsgatan 26, 41703 Göteborg Telefon: +46(31)7316800 E-post till Lundby församling

Tvåhundra barn letar skatt i Lundby!

Den nyskrivna musikalen ”Vi letar skatt” ges i oktober 2018 runtom i Lundby församling. Föreställningen baseras på boken med samma namn och under hösten har drygt tvåhundra barn, i församlingens sex barnkörer, övat in sångerna, som handlar om mötet utanför mataffären mellan ett barn och en tiggare. Det är en stark skildring av vänskap över gränser.

Idén om göra en musikal kom redan 2016 när Anna Svensson och Malena Furehill hamnade i Olika förlags monter på Bokmässan. Boken de fastnat för var ”Vi letar skatt” av Jesper Lundqvist och Marcus Gunnar Pettersson, och handlade om ett barns möte med en tant som sitter utanför mataffären och tigger.

– Jag har alltid tyckt att det är svårt att som förälder att prata om tiggeri med barnen. Det är ett laddat ämne som skapar många frågor, som inte är helt enkla att ge svar på. Det är ett ämne som berör och den här berättelsen fångar det så bra. Och bilderna är helt underbara! säger Anna om vad det var hon föll för.

Tiden gick men berättelsen om skatten, tanten och barnets funderingar hängde kvar i tankarna och för ett år sedan började Anna skriva sångtexter. Det är inte första gången som Annas kreativitet blomstrar – tillsammans med sin parhäst Malena Furehill har hon flera gånger tidigare skrivit mässor med stor framgång. Men musikal, det var något nytt.

Anna Svensson och Malena Furehill har skrivit flera mässor tillsammans. Nu har kan de också lägga en musikal till cv’t.

När texterna var klara tog Malena Furehill över och tonsatte.

– Det blev precis så bra som jag hoppats på! Vi är väldigt synkade, så har det alltid varit, berättar Anna som särskilt gillar dragspelet, som ger sångerna en nypa vemod.

Nu är församlingens sex barnkörer i full gång att öva in sångerna för att framföra musikalen under oktober månad. Varje kör övar på eget håll, och sammanstrålar med en kör från ett annat distrikt när det är dags för föreställning.

– Vi vill mixa körbarnen och deras föräldrar, få lite rörelse mellan distrikten, berättar Elin Finndin, musikpedagog. Hon fortsätter:
– Det är över tvåhundra barn som sjunger i församlingens körer varje vecka. Nu får de inte bara träffa varandra utan också sjunga tillsammans! Det ska bli spännande att se hur olika, eller lika, föreställningarna blir.

När musikpedagogerna Erika Svensson och Helena Fornegård, kommer till Ryaskolan i Biskopsgården, väntar redan många barn på dem utanför den lilla aulan. Det mycket text att lära sig, och tiden är knapp. Med vida rörelser och bildrebusar som bildar textrader om gyllene slantar och tanter, är sången snabbt igång och det svänger direkt! I en liten paus läser Erika ur boken, och tillsammans reder de ut några olika svåra ord och begrepp – Vad betyder egentligen ”att streta emot”? När barnen får veta att just deras kör är först – i världen! – att sjunga musikalen ger stora ögon, och kanske växer de på längden lite också? Några premiärnerver är det dock inte tal om, utan det snabba svaret på frågan om hur det känns är: ”Vi är bäst!”

När övningen är slut rinner barnen ut genom dörren, men om bara en timme tar nästa kör vid i församlingshemmet vid Lundby gamla kyrka. Ett nytt gäng med barn ger låtarna liv, och under ledning av körledare Elin fortsätter svänget. Nedräkningen har börjat.

Text: Malin Lingnert