Other languages with Google Translate

Toleredskyrkans nya utemiljö invigdes

Söndagen den 13 oktober invigdes den nya utemiljön utanför Toleredskyrkan med pompa och ståt. Invigningen firades med en paradmarsch och blåsorkester, tal av kyrkoherden och kyrkorådets ordförande följt av en mässa där kyrkans alla körer medverkade. Efter gudstjänsten bjöds det på specialdesignad tårta i form av frälsarkransens pärlor, som även är temat i den nya utemiljön.

Stillhet, skönhet, trygghet och gemenskap är ledorden för den nya utemiljön. Utanför Toleredskyrkan kommer det numera finnas en nedsänkt entré, en parkmiljö med vårdträd, nya växter och en sitthörna utsmyckad med frälsarkransens pärlor.

För den som inte känner till frälsarkransen, så är det ett slags radband, skapat av Martin Lönnebo, som består av 18 pärlor som är tänkta att vara ett redskap för bön och meditation. Frälsarkransen används av tusentals människor över hela världen.

Ledordet trygghet har man tänkt på när man bland annat valt att göra planteringarna låga, och man har även satsat på lampor som tänds automatiskt när det blir mörkt.

En förhoppning med den nya utemiljön är att göra Toleredskyrkan mer tillgänglig och inbjudande. Utemiljön är nämligen placerad på den sida av kyrkan som annars oftast är låst eftersom det mesta av all verksamhet sker i den andra änden av kyrkobyggnaden.

Man hoppas också på en ökad möjlighet till stillhet och att kunna få nya möten i den nya utemiljön. När vädret tillåter kommer man till exempel kunna ha kvällsmässor på platsen. Förhoppningsvis blir det även naturligt för förbipasserande från olika håll att våga sätta sig på bänkarna och börja prata med varandra eller att bara sitta ner i lugn och ro.