Other languages with Google Translate

Nypremiär 8/2: Teaterföreställningen Kören

Kören får nypremiär 8 februari kl 19.00 i Biskopsgårdens kyrka, och spelas även vid ytterligare tillfällen. Föreställningen är ett amatörteaterprojekt och ett samarbete mellan Lundby församling, Folkteatern Göteborg och Unga Folkteatern. Läs mer här.

Nypremiär 8 februari kl. 19.00 i Biskopsgårdens kyrka. Spelas även 9 februari kl. 18.00 och 15 februari kl. 15.00.

Speltid ca 1 tim och 15 min

Biljettpris 50 kr
Biljettintäkterna går oavkortat till Lundby församlings diakoni.

Köp biljett via folkteatern.se

Efter varje föreställning erbjuds fika till självkostnadspris och möjlighet att sitta kvar och diskutera föreställningen tillsammans.

Av vad består ett samhälle? Vem är innanför och vem är utanför? Vilka är inbjudna i gemenskapen och vilka blir utestängda?

Kim, en samhällsengagerad präst i en mindre församling, får hela sin världsbild omkullkastad när hans kyrkokör blir måltavla för en masskjutning. Förövaren är en ung man med nationalistiska och rasistiska åsikter. Prästen överlever massakern men uppfylls av vrede, ett djupt hämndbegär och en desperat önskan av att försöka begripa det ofattbara.

Tänk om hemska saker bara händer? Att ens försöka förstå våldets mekanismer är kanske lönlöst? Kim försöker. Han intervjuar en psykiater, förövarens pappa, pojkens klasskamrat, en högernationalistisk politiker, en journalist. Han blir som besatt av pojken. Istället för att få en kula i kroppen får han sitt innersta – hela sin tankevärld - invaderad av förövaren.

GP

Kören är ständigt närvarande till minne av de som dödats och är på samma gång ett samhälle i miniatyr som uthärdar allt det fasansfulla.

- Det är svårt att beskriva, berätta, gestalta våra föreställningar om våld och ondska. De är – som prästen själv – fyllda av ärligt tvivel över oss själva, på vad vi menar med gemenskap och vad vi menar med ett samhälle. Vår hjälplöshet inför det oväntade, oönskade. Det gränslösa våldet. När kören sjunger, genererar berättelsen till slut en framtidstro bortanför det fasansfulla, det obegripliga. En tro på människan, på alla människor, säger Kim Lantz (regissör).

Kören hade premiär 11 maj 2019 i Biskopsgårdens kyrka.

"Liksom med tidigare amatörteateruppsättningar ... visar regissör Kim Lantz med ”Kören” på en osviklig förmåga att välja just rätt pjäs för vår samtid." GP

"Pjäsens körledare Helena Fornegård står för det musikaliska arrangemanget som vackert understryker handlingen." GP

"Och körens medlemmar får sina gospelmelodier att svänga härligt, blir motvikt till den fasansfulla gärningen." Kulturbloggen