Lundby församling Besöksadress: Hisingsgatan 26, 41703 Göteborg Telefon: +46(31)7316800 E-post till Lundby församling

Hur röstar jag?

Det är enkelt att rösta – här får du en liten guidning.

Du kan rösta på valdagen i din vallokal eller i en röstningslokal. Under två veckor före valdagen,  4-17 september, kan du förtidsrösta i en röstningslokal. Du kan också brevrösta eller rösta med bud.

Röstkort

Innan 31 augusti skickas röstkort ut med posten till alla röstberättigade medlemmar i Svenska kyrkan.
Här hittar du länkar till informationen som står i röstkortet på olika språk inklusivt två filmer med teckenspråk.

Att rösta eller förtidsrösta

För att rösta på valdagen går du till den vallokal som står förtryckt på ditt röstkort. Som medlem i en annan församling kan du också rösta i Lundby församling på valdagen i en av våra röstningslokaler.

Hur går det till?

Du röstar till tre olika nivåer i Svenska kyrkans organisation - lokalt, regionalt och nationellt. Valsedlarna finns i tre färger som används till olika nivåer.

Valsedlar

Utanför vallokalen finns valsedlar som du använder för att rösta -  förtryckta för nomineringsgrupperna som ställer upp i valet och tomma som du kan fylla i själv. Ta med dig de röstsedlar du behöver in i röstningslokalen.

Valsedlarna finns i tre olika färger till respektive val:
Vita valsedlar - ditt lokala val - Kyrkofullmäktige i Lundby församling
Rosa valsedlar - ditt regionala val - Stiftsfullmäktige i Göteborgs stift
Gula valsedlar - ditt nationella val - Kyrkomötet

Valkuvert

När du kommer in i röstningslokalen eller vallokalen får du visa upp ditt röstkort eller din legitimation. Du får sedan tre valkuvert av röstmottagarna – ett för varje val.

Gör ditt val

Du tar kuverten med dig till röstningsbåset där du sedan väljer med hjälp av valsedlar vilken nomineringsgrupp du vill rösta på. Du gör detta genom att lägga en valsedel, en av varje färg, i respektive kuvert.

Vill du rösta på en särskild kandidat? I kyrkovalet kan du personrösta på upp till tre personer på varje valsedel genom att sätta kryss vid respektive namn eller genom att skriva kandidatens namn på valsedeln.

• Om du sätter fler kryss än tre på en förtryckt valsedel räknas inte personröster, men nomineringsgruppen får en röst.
  • Skriver du däremot fler namn än tre på en blank valsedel, räknas de tre översta namnen.

Om du vill ändra någonting – ta en ny valsedel.

Innan du försluter ditt kuvert och lämnar till röstmottagen, kontrollera gärna en extra gång att det bara ligger en valsedel i varje kuvert.

Förslut (stäng) kuverten!

Lägg din röst

Ta dina valkuvert och lämna dem till röstmottagaren. Röstmottagaren dubbelkollar att dina kuvert är i ordning och om allting ligger rätt, läggs de sedan i valurnan.

Glömt ditt röstkort?

Om du inte har ditt röstkort tillgängligt, kan du får ett utskrivet på plats genom att visa upp giltig legitimation.

Vill du förtidsrösta eller rösta i ett annat valdistrikt?

Förtidsröstar du i ett annat valdistrikt än där du är folkbokförd – använd de blanka valsedlarna. Du får fylla i nomineringsgrupp och kandidatnamn själv.  I varje röstningslokal finns en digital grupp- och kandidatförteckning att tillgå.

Brevrösta

Ett annat sätt att rösta i förväg är att brevrösta. För detta behövs ett brevröstningspaket som finns att hämta i alla distrikt/kyrkor och på församlingsexpedition. Där finns det du behöver för att brevrösta. Uppgifter om vilka nomineringsgrupper och kandidater som ställer upp i valet finns på internet: www.svenskakyrkan.se/kyrkoval. Posta din brevröst så att den är framme hos stiftskansliet senast den 16 september. Du måste även skicka med ditt röstkort.

Att rösta med bud

Budröstning liknar brevröstning. Budröstning är främst ett alternativ för dig som tänkt rösta i vallokal, men får förhinder att rösta på valdagen. Du behöver ett brevröstningspaket även för att budrösta. Röstkortet är nödvändigt om budet lämnar rösten i någon annan lokal än i vallokalen på valdagen.

Bild: Malin Lingnert

Till Lundby församling skall du få komma som den du är. Svenska kyrkan vill vara en mötesplats för många, för i mötet med andra förändras vi. Gud blir större och våra liv blir rikare. Tillsammans är vi mycket mer!