Lundby församling Besöksadress: Hisingsgatan 26, 41703 Göteborg Telefon: +46(31)7316800 E-post till Lundby församling Webbplats

Frågor och svar om kyrkovalet

Bra att veta om kyrkovalet.

Var finns min vallokal? När kan man börja förtidsrösta? Och när kommer röstkortet? Här hittar du svar på vanliga frågor om kyrkovalet.

När är kyrkovalet?

Söndagen den 17 september 2017 är det kyrkoval. I Svenska kyrkan är det val vart fjärde år, alltid den tredje söndagen i september.

Vad väljer jag till?

I kyrkovalet väljer du de personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren. Direkta val sker till tre nivåer: lokalt – kyrkofullmäktige i församlingen, regionalt – till stiftsfullmäktige i stiftet och nationellt – till kyrkomötet.

Länk till information om Svenska kyrkans organisation.

Vem får rösta?

För att kunna rösta i kyrkovalet ska du vara medlem i Svenska kyrkan och fylla 16 år senast på valdagen. Dessutom måste du finnas upptagen i röstlängden. Röstlängden baseras på uppgifter som hämtas ur Kyrkobokföringen 30 dagar innan valdagen.

För Kyrkovalet 2017 innebär det att dessa uppgifter tas ut ur Kyrkobokföringen den 18 augusti 2017. Senast den 18 augusti 2017 måste alltså uppgifter om medlemskap i Svenska kyrkan finnas i Kyrkobokföringen för att du ska kunna rösta.

Vad röstar jag på?

De grupper som deltar i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper. Det är sammanslutningar och intressegrupper formade för att delta i kyrkovalet. På Lundby församlings hemsida och kyrkovalets webbplats www.svenskakyrkan.se/kyrkoval kommer du före valdagen att kunna se vilka grupperna och kandidaterna är.

Läs mer om nomineringsgrupperna i kyrkovalet i Lundby församling.

Kan jag rösta innan valdagen?

Ja. Du kan rösta i röstningslokalerna innan valdagen. Här finns öppettiderna i Lundby församling. Du kan förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i hela landet.

Kan jag personrösta?

Ja, på valsedeln kan du markera de tre personer som du helst vill ska bli valda.

Om jag inte själv kan komma till röstningslokalen?

Det går att förtidsrösta genom brevröstning. Brevröstningskuvert finns att hämta i alla distrikt. Du kan också kontakta församlingsexpeditionen på telefon 031-731 68 00 eller via e-post. För den person som inte själv kan besöka vallokalen, går det bra att rösta genom bud.

När presenteras valresultatet?

När vallokalerna stänger görs direkt en preliminär röstsammanräkning. Vartefter de preliminära resultaten blir klara presenteras de på

www.svenskakyrkan.se/kyrkoval

FILM: Bra att veta om kyrkovalet

Frågor och svar om Kyrkovalet 2017

(För att slå på eller stänga av textning av filmen, klicka på symbolen "CC" i menyn nere till höger.)