Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Lundby församling Besöks- och postadress: Hisingsgatan 26, 41703 Göteborg Telefon: +46(31)7316800 E-post till Lundby församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Dop – inspiration, värme och solidaritet

I vår tid i Sverige är många osäkra på om de vill döpa sina barn. Föräldrar frågar sig varför de ska döpa. Det är inte alls självklart, som det ju var förr. Och det kan bli svårt att formulera några bra anledningar. Många kommer fram till att barnet istället får välja väg själv, som vuxen.

– Kristian Lillö, kyrkoherde i Lundby församling,

 
vad säger du till de som frågar om de ska döpa?

"Att döpa sina barn är att vilja att världen och Gud inspireras av berättelsen om Jesus!
Att verkligheten, den nära och den yttersta, blir varm och kärleksfull.
Att solidaritet blir vardagspulsen i allt, i hela världen. 

Därför säger jag: Ja, ni ska döpa ert barn, om ni svarar ”ja” på minst tre av följande frågor: 

  1. Tror du att Jesus Kristus har levt på jorden som du och jag?
  2. Tycker du att de berättelser som finns om Jesus är bra berättelser? 
    T ex berättelserna om sammanhang av vänskap, delande av mat och vatten, botande av blinda, döva och förlamade människor, och alla berättelser när Jesus lyfter fram barn, befriar kvinnor och män från destruktiva sammanhang. 
  3. Gillar du det Jesus säger om barns oändliga värde och om medmänsklig kärlek?
  4. Tycker du att det sätt som Jesus är på också borde vara det sätt som alla människor och hela världens Gud borde vara på?
  5.  Känner du att dopet öppnar upp för något vi alltid kan vila i, fria från oro och självupptagenhet, och att gemenskapen med andra döpta i församlingen bär oss genom livets och världens motgångar? 

– De här fem frågorna ska verkligen inte uppfattas som villkor för dop. Jag ser frågorna som verktyg för att fundera över dopet, i en tid när det här med att döpa sitt barn inte är självklart. 

– Inför dopet frågar vi som är medarbetare i kyrkan aldrig varför man väljer dopet. Istället berättar vi om samhörigheten vi föds in i, en kärlek som vill bära allt, ljuset som tänds och det livsnödvändiga vattnet. Ja, i dophandlingen finns tradition och nutid, gamla ord och symboler, nya former och uttryck. Så är det även när dopet sker i familjens hem, i trädgården och gestaltas i väldigt enkla eller högtidliga former." 

 - - - - - -