Hur påverkar Coronaviruset verksamheten?

Svenska kyrkan anpassar sin verksamhet efter myndigheternas rekommendationer som rör Coronaviruset. I nuläget innebär det att församlingarna fortsätter med en del verksamheter och de flesta firar gudstjänst. Förbudet att samla fler än 50 personer påverkar konserter och större gudstjänster.

I nuläget fortsätter församlingarna med många av sina verksamheter och med att fira gudstjänst, men med olika anpassningar. Vi väljer att inte ställa in gudstjänster, konserter och annan verksamhet i första hand, utan försöker att ställa om. Samtidigt som vi håller öppet så långt det är möjligt, följer vi noga Folkhälsomyndighetens anvisningar. Vi ställer till exempel in planerade arrangemang med fler än 50 deltagare, och sänder andakter och musik via Facebook. Vi uppmanar alla våra besökare att hålla avstånd och placera sig med minst två meters mellanrum inne i kyrkorummet.

Dop vigsel och begravning påverkas

Dop, vigsel och begravning är gudstjänster och räknas därför som offentliga sammankomster. Det innebär i nuläget med anledning av Coronavirusets spridning att endast 50 personer får vara närvarande i kyrkan, inklusive präst, musiker, begravningsentreprenör etc.

Har du bokat dop, vigsel eller begravning? Prästen kommer att ta kontakt med dig för att diskutera hur vi tillsammans kan lösa den rådande situationen på bästa sätt. Har du frågor är du välkommen att ringa oss på 046-71 87 00 eller mejla på lunds.allhelgonafors@svenskakyrkan.se

Tillsammans för utsatta grupper

Tillsammans med fyra andra organisationer ska vi i Svenska kyrkan hjälpa och stötta landets kommuner med stöd till isolerade riskgrupper. Om detta har vi en överenskommelse med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Den som behöver hjälp hör av sig till kommunen.

Du kan alltid kontakta din församling, vi är i tjänst även om vi begränsar möjligheterna till fysiska möten. Det går självklart bra att prata via telefon eller ses utomhus. Vi följer noga Folkhälsomyndighetens anvisningar.

Här finns mer att läsa om hur Svenska kyrkan anpassar sig i Coronatider.

Påverkar gudstjänster och konserter

Sedan den 29 mars är det alltså förbjudet med sammankomster på mer än 50 personer i Sverige. I Lunds Allhelgonakyrka är det främst vid konserter och vid gudstjänsten på söndagar kl 10 som vi behöver begränsa antalet deltagande. Vi har inte möjlighet att släppa biljetter eller praktisera turordningssystem, utan vi stänger portarna när tjänstgörande vaktmästare släppt in maximalt antal personer. Vi hoppas på er förståelse för dessa åtgärder. Svenska kyrkan i Lund sänder live från stadens olika kyrkor under söndagarna nu i sommar. Här finns mer info om det.

I Allhelgonakyrkan firar vi framöver gudstjänst (utan mässa) på söndagar kl. 10.00 och en enkel mässa på torsdagskvällar kl. 18.30.

Allhelgonakyrkan är öppen för besök som vanligt och våra gudstjänster följer ordinarie schema. Skulle detta ändras meddelas det på vår sida och via vårt kalendarium.

Situationen i samhället just nu är för många både skrämmande och ångestfylld. Sitt inte ensam med mörka tankar! Har du behov av samtal med präst eller diakon kan du alltid ringa vår växel, 046-71 87 00 och boka samtal. Jourhavande präst är också tillgänglig – då ringer du 112 och begär Jourhavande präst.