130-års jubileum

Den 1 november är det 130 år sedan Allhelgonakyrkan invigdes.

Detta uppmärksammar vi söndagen den 31 oktober, med seminarie, samtal och musik. Du hittar mer information om dagens program nedan.

Varmt välkomna!

 

Dagens program:

Kl. 10.00 Högmässa

Kl. 12.00 Temavandring: Helgo Zettervall - 
en stad, två kyrkor och tre torn

Följ med på en vandring mellan Allhelgonakyrkan och Domkyrkan, där vår guide berättar om Zettervalls inblandning i arbetet på våra kyrkor.
Går även kl. 13.00 från Domkyrkan upp till Allhelgonakyrkan.

Kl. 14.00 Jord och människor

Arkeolog Mattias Karlsson från Kulturen berättar om fynden som gjordes under utgrävningarna inför spårvägsbygget

Kl. 15.30 Konsert

Sofia Östling bjuder på musik från 1800-talet

Konsertprogrammets huvudinnehåll är Elfria Andrées Orgelsymfoni i h-moll. Andrée är bl.a. känd som Sveriges första kvinnliga organist och vidare även första kvinnliga domkyrkoorganist. Troligen framfördes en tidig version av symfonin redan 1871 i Göteborgs domkyrka. Men den färdigställdes inte förrän 1891, dvs samma år som Allhelgonakyrkan invigdes. Symfonin publicerades året därpå av Augeners förlag i London, efter att Gehrmans förlag i Stockholm avvisat symfonin. Orgelsymfonin kom sedan att framföras av såväl engelska som svenska organister. 

Kl. 17.00 Jord och gudar - en resa genom tid och evighet

Ett samtal med Maria Küchen kring hennes bok ”Jord och gudar”

”VVS-are som ska lägga nya rör vid Maria Küchens hus gör en arkeologisk upptäckt. En tusenårig grav står plötsligt öppen utanför ytterdörren. Vem var den döda? Och vilka är vi - i relation till det förflutna, framtiden, evigheten och jorden som när oss, och som vi tär så hårt på? Välkomna till ett samtal om andlighet, ekologi och spöken.”