Samiskt kyrkoliv i Luleå stift

Varje församling i Svenska kyrkan anger i sin församlingsinstruktion hur man arbetar på bland annat samiska. Luleå stifts uppgift är att främja det arbetet.

Samiska kyrkodagar 2017

Den 16–18 juni besöktes Árviesjávrrie/Arvidsjaur av uppemot 500 deltagare på de samiska kyrkodagarna. Temat för dagarna var "Livets källa – livets vatten", vatten som traditionellt sett har stor betydelse för samerna, både för att livnära sig och för att förvara mat. Också i kristen tro har vatten stort symbolvärde.

Den samiska gemenskapen viktigast

Under helgen har deltagarna kunnat välja bland ett 20-tal seminarier, konserter och filmvisningar om allt från jojk i kyrkan och samisk kyrkokonst, till klimatfrågor och sannings- och försoningskommission, samt ett ungdomsläger för åldrarna 14–25 år.
   – Det viktigaste med dagarna är den samiska gemenskapen, att vi får möjlighet att träffas kring frågor om samiskt kyrkoliv. Vi är ett folk som bor i fyra länder och det är viktigt för oss att mötas. Jag är särskilt glad över de 30-tal samer från Ryssland som deltagit, det är viktigt att de är här och med i gemenskapen, säger Sylvia Sparrock, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan och värd för de samiska kyrkodagarna 2017.

ÖVERLÄMNING TILL FINLAND

Över 400 deltagare har besökt de samiska kyrkodagarna. Vid den avslutande mässan överlämnades dagarna till Finland som är värd år 2021.

Birgitta Simma

Stiftsadjunkt