Foto: Emma Dahlbäck

Samiskt konfirmationsläger och samisk konfirmation 2024

Buerie båeteme! Buerest båhtieme!Bures Boathin! Buoris boathem! Burist båhtem! Välkommen till samiskt konfirmationsläger 14 – 28 juni och konfirmationsdag 29 juni 2024.

För vem?
Samisk konfirmation och konfirmationsläger erbjuds till dig som är same, är född 2009 och/eller slutar årskurs 8 vårterminen 2024. Lägret tar emot ungdomar boende i hela landet.

Datum för lägret
Lägret startar fredag kväll 14 juni och pågår till fredag eftermiddag 28 juni.

Konfirmationsdag
Lördag 29 juni 2024.

Plats för lägret
Saxnäsgården, Saxnäs. 

Förläger
Förläger arrangeras någon av helgerna vecka 15, 16 eller 17 (2024). Vilken helg som blir aktuell för dig beror på var du befinner dig. Mer information kring detta får du framöver när du anmält dig. 

Information
Fortlöpande information skickas främst via e-post till dig som anmält dig och till dina vårdnadshavare. 

Intyg för ledighet från skola
En del skolor i Sverige får sommarlov först 19 juni 2024. Om du behöver ett intyg för att ta ledigt från skolan kontakta: Sofia Strinnholm, sofia.strinnholm@svenskakyrkan.se

Anmälan

Information 

Anmälan är öppen mellan den 22 augusti och 15 september. Eventuella anmälningar som inkommer efter den 15 september placeras i kö. (70 platser) Plats erbjuds endast om någon annan avstår sin plats innan verksamheten påbörjats. I din anmälan kommer du bland annat att få fylla i om du godkänner att vi delar dina kontaktuppgifter med andra deltagare på lägret (mejladress och telefonnummer), genom detta möjliggörs för er att kontakta varandra om samåkning inför lägret.

Kostnad

Egenavgiften för lägret är 5 000 kr. 

Anmälan

Anmälan sker via Svenska kyrkans utbildningsportal vilket innebär att du behöver registrera dig genom att skapa en användare med lösenord. Gå via länken nedan och följ anvisningarna noga därefter kan du fortsätta med din anmälan. 
Till anmälan

OBS! Om du har en svenskakyrkan.se-adress behöver du använda en annan epost-adress när du anmäler dig. Frågor, kontakta Sofia Strinnholm.  

Lägerledning

Sofia Strinnholm, stiftsadjunt och samordnare för samiskt konfirmationsläger.
Nils-Johan Labba, lägerchef.
Jon Falk, stiftspedagog med delvis ansvar för samiskt konfirmationsläger.

Detta signalement är framtaget specifikt till det samiska konfirmationsarbetet. Det är skapat av Káren-Ann Hurri, samisk konstnär, designer och kulturarbetare tillsammans med samiska ungdomar i en designprocess. Signalementet innefattar kors, renhorn, sol och Maria-malja. Läs mer på sidan 2 i Slutrapporten.

Slutrapport för Samiskt konfirmationsläger

I fjol pausade Luleå stift det samiska konfirmationslägret och startade ett utvecklingsarbete för att se över koncept och utveckla det samiska konfirmationarbetet. En arbetsgrupp tillsattes och nu presenteras deras slutrapport.    

Vill du bli ledare för samiska konfirmander?

Vi söker dig som vill vara med som ledare på det samiska höstlovslägret 2023 och det samiska konfirmationslägret 2024. Rutinerad eller ny, välkommen att ansöka om att fundera över livets stora frågor tillsammans med unga samer! Anmälan är öppen, länk finns längre ner på sidan.

Konfirmander tränar på sin predikan inför konfirmationsgudstjänsten.

Konfirmation

Du är inte ensam om att fundera över livet. Varje år väljer omkring 30 000 tonåringar att konfirmeras i Svenska kyrkan. Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt.