Foto: No-longer-here/Pixabay

Vill du vara med i Biskopens råd med unga vuxna?

Nyhet Publicerad

Inför läsåret 2023/2024 söker biskop Åsa Nyström nya deltagare till "Biskopens råd med unga vuxna". Är du mellan 19–30 år och vill dela tankar om och perspektiv på hur Svenska kyrkan kan bli mer relevant och närvarande i unga vuxnas liv? Välkommen med din ansökan senast 31 maj!

Åtta personer i åldern 19–30 år som vill ge input på hur kyrkan arbeta med frågor som rör unga vuxna och bidra till utveckling. Det är vad biskop Åsa Nyström söker till Biskopens råd med unga vuxna som inleder sitt andra läsår.

– Det första året tillsammans har bidragit med mycket energi in i det nödvändiga arbetet att göra kyrkan mer öppen och tillgänglig för unga vuxna. Nu ser jag fram emot att få nya samtalspartners i året som kommer. Tillsammans öppnar vi kyrkan för fler, säger Åsa Nyström.

Det första året tillsammans har bidragit med mycket energi in i det nödvändiga arbetet att göra kyrkan mer öppen och tillgänglig för unga vuxna.

Biskop Åsa Nyström

Rådet utses för ett läsår i taget och har både fysiska och digitala möten. Syftet är att göra unga vuxnas röster hörda i biskopens arbete med hur Svenska kyrkan ska utvecklas och blir mer relevant för unga vuxna.

– Jag vet helt enkelt för litet om vad det är att vara ung vuxen i Norrbotten och Västerbotten. Om jag ska leda kyrkan här behöver jag hjälp. Vad är viktigt för er? Hur ser er andliga längtan ut? säger Åsa Nyström.

Ansökningsprocessen pågår fram till och med den 31 maj 2023. Därefter kommer Åsa Nyström, tillsammans med Jon Falk, stiftspedagog, och Ida Marcusson, stiftsadjunkt, gå igenom ansökningarna och sätta samman rådet.

– För mig är det viktigt att det finns en bredd i rådet, både vad gäller ålder och geografi, men självklart också att de språkliga minoriteterna finns representerade för att få en spridning i vilken kontext deltagarna har, säger Åsa Nyström.

Biskopen

Åsa Nyström är född 1960 och har sina rötter i Umeå. Den 3 juni 2018 vigdes hon till biskop i Luleå stift, den nionde i ordningen sedan stiftet bildades 1904.

Erik om varför han är med i Biskopens råd med unga vuxna

Erik Vikström, 27 år från Skellefteå, vill uppmuntra dig att söka till rådets andra år.

– Jag tycker att du ska söka till Biskopens råd med unga vuxna. Både Luleå stift och Svenska kyrkan behöver att vi som är unga vuxna ger vår synpunkt och våra idéer, säger han.

I filmen berättar han bland annat om hur vad rådet gör och varför det är viktigt att unga vuxna får vara med och bidra med input till biskopen och stiftet:

– Vår biskop är ju inte en ung vuxen för tillfället. Hon har ju varit det men just nu är den här inputen kanske begränsad i stiftsstyrselsen. Därför behöver vi ha det här rådet där vi inte ska ta massa beslut, vi ska vara det här bollplanket och kanske en idéspruta.

Tipsa någon annan?

Tre enkla sätt att dela till någon annan!

  • Använd dela-knappen längst ner på sidan
  • Affisch (pdf)
  • Flyer (pdf)