Foto: Pressbild Hortlax församling

Succé för församlingarnas gerillakampanj

Nyhet Publicerad Ändrad

Hemstickade halsdukar, vantar och sockor låg som gåvor i många i busskurer runt om i landet igår morse. Varför? Jo, i tidig morgontimme smög anställda i församlingar inom Svenska kyrkan ut för att genomföra Sveriges största gerillakampanj #envarmarestad. De hemstickade plaggen liksom kampanjens budskap värmer idag både svenska folkets kroppar som hjärtan. Idén, som testades hösten 2018 i Nederluleå församling, är nu en nationell succé.

- När jag var föräldraledig för några år sedan läste jag om en kvinna i USA som hade hängt upp halsdukar i en park med uppmaningen att den som ville fick ta en. Då tänkte jag att Svenska kyrkan och alla dess församlingar och ideella krafter skulle kunna göra något liknande. Det här kunde vara ett bra sätt att göra någonting gott som värmer både bildligt och bokstavligt, en chans att visa omtanke och värme för varandra och bidra till en varmare stad, säger Hanna Wallenberg, kommunikatör i Luleå stift. 

Hösten 2018 testades idén i Nederluleå församling där Hanna Wallenberg då arbetade som församlingskommunikatör. Med sina kommunikatörskollegor Eva Bergman och Maritha Mörtzell och andra medarbetare gjorde man en "pilot" där tjugotalet hemstickade plagg delades ut i busskurer i Luleå.

Testkampanjen i Luleå blev omtalad - även på sociala medier. Många uttryckte uppskattning för tanken och idén och kontaktade församlingen för att fråga om de kunde hjälpa till och bidra på något sätt.

- Jag och mina kollegor i Nederluleå församling lyfte då idén och uppmuntrade kollegor i hela landet att göra samma sak, berättar Hanna Wallenberg. 

 

Hemstickade vantar i en busskur i Skellefteå. Foto: Skellefteå pastorat

Under tisdagsmorgonen den 14 januari hittade därför medborgare i städer som Stockholm, Skellefteå, Göteborg, Laholm, Bromölla (för att nämna några orter) hemstickade plagg i sina busskurer och ibland även på pendeltågsstationer. Hashtaggen #envarmarestad har gått varm sedan dess och många har postat bilder på de vantar, mössor och halsdukar de hittat. Media i landet har nämnt kampanjen i över 100 reportage.​

- Det känns fantastiskt att det här har blivit så stort och det visar hur viktigt det är med en organisation som Svenska kyrkan som har en sådan stor täckning och kraft på landsbygden såväl som i storstäder. Jag är så stolt och glad över alla engagerade kollegor och medlemmar i Svenska kyrkan som bidragit och gjort det här möjligt. 

- Det här är en av de största gerillakampanjerna som någonsin har genomförts i Sverige. Vi är många som vill bidra till ett varmare samhälle där vi tar hand om varandra och står upp för medmänsklighet och värme, säger Hanna Wallenberg avslutningsvis.