Med anledning av #vardeljus

Biskop Hans Stiglund om uppropet #vardeljus och berättelserna om trakasserier och övergrepp inom Svenska kyrkan.

Det gör mig ledsen och upprörd att kyrkan som ska vara en plats, en fredad zon för varje människa, har misslyckats så grovt i detta sammanhang även om jag vet att kyrkan inte är undantagen sådana övergrepp.

Även i kyrkan har felaktiga strukturer och maktmissbruk uppkommit och odlats. Det handlar om över- eller underordning, att en del tror sig vara mer betydelsefulla än andra. Vissa män ser på ett felaktigt sätt på vad manlighet är och förminskar kvinnors värde och plats. Det har fått tragiska konsekvenser.

Bild: Luleå stift

Det är positivt att kvinnor vågar berätta, att berättelserna kommer fram även om de är smärtsamma att formulera. Detta gör det möjligt för oss att kunna agera, reagera och fortsätta arbeta för att förändra både förhållningssätt och strukturer.

Vi vill att dessa berättelser ska höras. Det är därför det i alla stift finns två kontaktpersoner, en kvinna och en man, som kan möta de som blivit utsatta inom kyrkan, lyssna till vad de varit med om och ge stöd.

Hans Stiglund
biskop, Luleå stift