Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Luleå stift Besöksadress: Stationsgatan 40, 97232 Luleå Postadress: Box 942, 97128 LULEÅ Telefon: +46(920)264700 E-post till Luleå stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Grattis Finland

Firandet av Finlands hundra år av självständighet kulminerar på självständighetsdagen den 6 december 2017. Firandet sträcker sig även över Finlands gränser till andra delar av världen och naturligtvis får vi som är närmaste grannar vara med och fira!

Luleå stift delar det som kallas ”världens fredligaste gräns” med grannlandet. Här rör sig människor obehindrat över gränsen och många har sina rötter både i den svenska och den finska kulturen. Finska och meänkieli talas i ett stort område även på den svenska sidan, själva språkgränsen går vid Kalix älv och inte vid landsgränsen.  

Tro hopp och drömmar

Luleå stift har en särskild prästtjänst, en stiftsadjunkt för det sverigefinska och meänkielispråkiga arbetet och stiftet finns också med i flera sammanhang som berör området. Nu senast i ett nationellt projekt ”Tro, hopp och drömmar” där en grupp ungdomar tillsammans med församlingsanställda med tornedalsk och sverigefinsk bakgrund utforskat sina identiteter.

Gränsens tredje rum

På stiftskansliet i Luleå kommer personalen att fira självständighetsdagen bland annat att med en föreläsning av Bengt Pohjanen som ska tala om ”Gränsens tredje rum”; om tro, teologi och ländernas gemensamma historia. Det blir också en adventsandakt i Luleå domkyrka där gossopranen Wilmer Heikkilä sjunger och domkyrkoorganisten Markus Wargh spelar delar av Sibelius ”Finlandia” som högtidlig avslutning.  

Blåvit festbelysning över hela världen

Kända landmärken och monument i över 30 länder kommer att lysa i blåvit festbelysning under finalen av firandet, till exempel kristusstatyn i Rio de Janeiro och Niagarafallen i Kanada, Kulturhuset Harpa i Reykjavik, Hoppbacken i Holmenkollen i Oslo och Globen i Stockholm.  

Läs mer om firandet på Finlands officiella jubileumssida