Foto: Olle Thoors

Ett läger blev flera små

I år blev det ett annorlunda upplägg på samiska konfirmandlägret. Istället för att traditionsenligt samlas på Edelvik folkhögskola i Burträsk har man på grund av pandemin fått hålla läger och konfirmationsgudstjänster på flera olika orter. - Våra ledare gjorde det bästa av vår konfirmation, jag är nöjd, säger konfirmanden Márge Marakatt.

Förra helgen var det högtid för ungdomarna som deltagit i det utspridda samiska konfirmandlägret. Från Karesuando i norr till Ljusnedal i syd har det firats konfirmationsgudstjänster. Konfirmandgruppen i Tärna/Dikanäs har sin gudstjänst i augusti.

- Jag tackar Gud för ungdomarna och ledarna och ber Gud om ledning på deras på livsväg framöver, säger biskop Åsa Nyström.

Samiska konfirmander i Jukkasjärvi församling i Kiruna. Foto: Lars Jarlemyr

Efter åtta Zoom-möten och sju träffar på plats innan konfirmationen samlades samiska konfirmandgruppen i Kiruna/Jukkasjärvi församling för avslutningsmiddag dagen innan konfirmationen.
- Det var roligt, men inget läger tyvärr, säger konfirmanden Maija Kenil.

Foto: Olle Thoors

Márge Marakatt (bild ovan tillsammans med prästerna Maria Smeds och Ola Bergdal) konfirmand i Karesuando:
- Vi trodde nog alla att vi skulle få fara till det stora lägret i Edelvik och träffa alla där, men så blev det ju inte. Det hade i alla fall jag hoppats på och sett fram emot.
- Men våra ledare gjorde verkligen det allra bästa de kunde av vår konfirmation och jag är nöjd med den. Vi har haft det mysigt tillsammans.