Carola är pionjär i nytt volontärprogram till Tanzania

En ny volontärsatsning innebär att du med livs- och yrkeserfarenhet kan med dig av dina kunskaper under tre månader i Tanzania. Möt Carola Hedqvist som är först att åka ut.

Volontärkursen är ett nytt samarbete mellan Svenska kyrkans internationella arbete, Luleå stift och Älvsby folkhögskola. Carola Hedqvist är den första att åka ut i programmet och inför resan deltar hon i ett par introkurser för att förbereda sig. Förmiddagen har till exempel inneburit en genomgång i språket swahili.
   – Det är inget språk man lär sig på ett par timmar, men vi har gått igenom grammatiken och hur man bygger verb. Man får plugga en hel del själv, men det är bra att ha en basförståelse för språket, säger Carola.

Introduktionskurserna har också inneburit en fördjupning i vad som exempelvis kan innebära kulturkrockar, och vid kursdagarna i augusti fick Carola även möjlighet att träffa biskop Mwakyolile från Konde stift i södra Tanzania och hans fru Ngulonda.
– Det var jättespännande att få träffa dem och få bättre inblick i vad som ska komma. Det blir mer verkligt så det tyckte jag var värt mycket.

Utbyte av erfarenheter

Programmet innebär att volontären bidrar med sina arbetserfarenheter och med rötterna i säljyrket kommer affärer att få en tydlig roll även i Tanzania. Med fokus på mikrolån kommer Carola att bidra med sina kunskaper samtidigt som hon hoppas på att få lära sig mycket av människorna i Tanzania.
   – Arbetet kommer både att innefatta just hur man gör affärer, hur man återinvesterar i sitt företag och hur man sparar. Men också, något som kanske är ännu viktigare, hjälpa med att öka kvinnornas inflytande.

Carola är värmländska från början men bor sedan många år i Stockholm. Hon beskriver att anledningen till den här resan går många år tillbaka och att det bottnar i en frustration över världen och att den ser ut som den gör.
   – I grunden är jag ganska arg faktiskt, på världen med ojämnlikhet, orättvisor, miljön och varför så många som har makt inte förändrar situationen och förbättrar vår värld mer. Det resulterade i att jag började försöka leta mig till sammanhang där det fanns makt och möjlighet att påverka, och någonstans längs den vägen insåg jag att kyrkan har otroligt mycket att erbjuda mig och jag kan också erbjuda något tillbaka, säger Carola.

En uppfattning av området

Första veckan reser Carola tillsammans med personal från Älvsby folkhögskola, Luleå stift och Internationella avdelningen i Uppsala och under den tiden gör de studiebesök för att få en bild av området som hon ska arbeta i. Sedan drar det igång på allvar, och det finns mycket att se fram emot.
   – Jag ser fram emot mötet med alla människor eftersom det både känns häftigt och läskigt. Jag ser fram emot värmen och klimatet, maten med alla frukter. Och så ser jag fram emot att vara med och dansa. Det är häftigt.

Tanzania har Carola besökt tidigare som turist, men den här gången är det fokus på arbetet.
   – Jag är väldigt nyfiken på att se hur projektet kommer att bli. Det jag hoppas på och det jag siktar på är att försöka hjälpa någon. Om man så bara hjälper en person eller en familj så har man ju lyckats, och lyckas man hjälpa två så är ju det ett mirakel, säger hon.

Kontakta redaktionen

Om programmet

Målgrupp

Intresserade kyrkligt aktiva personer som är villiga att satsa fyra månader och en egen ekonomisk insats.

Du kanske vill arbeta som engelsklärare, sjuksköterska, datalärare, förskollärare, snickare, bygga brunnar eller annat som våra partners i Tanzania och Liberia har behov av och önskar.

• Att skapa medvetenhet, reflektion och handling för en rättvisare värld.
  • Att stärka lust och förmåga att engagera sig som volontär inom Svenska kyrkans sammanhang.
  • Att erbjuda en arena för volontärarbete i samarbete med någon av Svenska kyrkans internationella partners.
  • Att via folkbildningens lärande och reflekterande förhållningssätt och metoder medverka till att volontären får redskap för sitt uppdrag.
  • Att tillsammans med våra internationella partners manifestera kyrkans världsvida samhörighet, ömsesidighet, närvaro och kampen för ett värdigt liv.