Årets medarbetare har prisats

Nyhet Publicerad

Den 18 maj delades utmärkelsen "Årets medarbetare i Luleå stift 2019" ut. I samband med stiftsfullmäktige i Skellefteå prisades två ideella pappor i Hortlax och Babykaféet i Tegs kyrka.

I samband med stiftsfullmäktiges sammanträde delades utmärkelsen Årets medarbetare i Luleå stift ut. I år hade stiftsstyrelsen utsett dubbla pristagare som fick dela på priset och togs emot av stiftsfullmäktige med stora applåder. Diplomen delades ut av biskop Åsa Nyström och pristagarna fick tillfälle att berätta kort om sina verksamheter och svara på frågor.

Fredagshäng i hortlax

Årets ena pristagare, Tony Lindfors och Björn Lundberg i Hortlax församling, är initiativtagare till Fredagshänget i Tallhedskyrka. Genom de ideella papporna har uppåt 50 ungdomar från bygden fått en meningsfull aktivitet på fredagskvällarna då Tallhedskyrkan öppnar för pingis, samtal och just ”häng”.

Det är så fantastiskt att det finns någonstans för de här ungdomarna att komma till.

Ni är själva föräldrar, hur känns det att veta att ungdomarna har det här att komma tilll på fredagskvällarna?

   – Det känns otroligt bra att veta att de är här. Det är väldigt många föräldrar som skriver och tackar oss för att de tycker att det är så fantastiskt att det finns någonstans för de här ungdomarna att komma till, säger Tony Lindfors.
   Några av ungdomarna är konfirmander, men merparten möter inte församlingen i någon annan verksamhet utan har hittat till kyrkan tack vare Fredagshänget.
   – Vi tänkte att vi skulle vara pappor som tog tag i det här. Och det är fantastiskt fina ungdomar, säger Björn Lundberg.

Babykafé på Teg

Årets andra pristagare, församlingspedagogerna Catrin Ström och Kerstin Olofsson, och de sex ideella medarbetarna på Babykaféet i Tegs kyrka. De skapar en mötesplats för föräldrar och deras små barn där alla frågor ryms, från skratt till gråt.
   Tack vare de ideella medarbetarna kommer de omkring 100 deltagarna alltid till nybakat fikabord.

Och så är det så underbart söta små bäbisar, det är kryddan på moset.

Vad är det som gör att ni lyckas så bra?

   – Miljön och fikat. En sak är väldigt central, vi har väldigt fina rytmiksamlingar, två med olika åldrar. Vi vet att de betyder mycket för att man kommer hit, säger Catrin Ström.
   – Det handlar också om att vi har ett helt kollegium i ryggen, som bryr sig om oss och ber för oss. Vi är inte ensamma, det är församlingens bebiskafé, säger Kerstin Olofsson.

Ann-Mari Grahn har varit volontär på Bebiskaféet i sju år och längtar dit nästan varje dag:
   – Det är en väldigt trivsam samvaro, att få mötas av de här små barnen och gemenskapen.
   – Det känns så skönt att man känner att man behövs fast man har blivit gammal. Och så är det så underbart söta små bäbisar, det är kryddan på moset, säger Marianne Olsson, också ideell medarbetare.

 

Hortlax församling

Välkommen till en församlingsgemenskap som följer dig genom livet, både när det gäller det stora och det lilla. Läs mer om våra verksamheter här.

Umeå med älven i förgrunden

Svenska kyrkan i Umeå

I vardag och helg, glädje och sorg finns vi här för varandra. Välkommen till Svenska kyrkans alla sammanhang i Umeå och Tavelsjö.