- Det kändes som ett historiskt steg togs

Nyhet Publicerad

Nyligen samlades regeringens utredare tillsammans med deltagare från olika funktioner inom Svenska kyrkan för en transhearing i Uppsala. Eugen Brudal, präst i Haparanda, deltog - likaså skådespelaren Rolf Lassgård som snart har huvudrollen som transperson i en ny film.

Prästen Eugen Brudahl i samspråk med moderator Frida Ohlsson Sandahl Foto: Ewa Almqvist

- Det kändes som ett historiskt steg togs där, säger Haparanda församlings präst Eugen Brudal till Luleå stift om den första hearingen om transperspektiv inom kyrkan som genomfördes i Uppsala i fredags 29 november.

Temat för dagen var ”Detta är min kropp” och Svenska kyrkan samarrangerade mötet med EKHO. Eugen Brudal medverkade tillsammans med bl a deltagare från olika funktioner inom Svenska kyrkan. Även Ulrika Westerlund, regeringens särskilda utredare i Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner, Johanna Wikberg, ordförande för Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer (EKHO), Annelie Salminen från organisationen Transammans deltog. Målet var att fördjupa kunskapen om könsöverskridande förhållningssätt, könsidentitet och könsdysfori.

För mig landar det i samma humanistiska förhållningssätt - här är vi tillsammans.

- Länge har transpersoner minst sagt varit lika osynliggjorda som homosexuella, sa ärkebiskop Antje Jackelén som också var på plats.

Även skådespelaren Rolf Lassgård fick frågor i ämnet då han är högaktuell i huvudrollen i filmen Min pappa Marianne, filmatiseringen av boken Min pappa Ann-Christine, som har biopremiär i februari:
- Jag har lärt mig mycket om trans under filmarbetet, men för mig landar det ändå i samma humanistiska förhållningssätt - hej här är jag, här är vi tillsammans. Allt står ju i Bibeln. Det gäller ju bara för oss arma människor att leva upp till det.

Skådespelaren Rolf Lassgård tillsammans med prästen Ann-Christine Ruuth. Foto: Ewa Almqvist

Dagens förläsningar och panelsamtal kokade ner till att hitta ett inkluderade förhållningssätt, att i praktisk handling se varandra som de människor vi alla är.

På många sätt är det ett försoningssarbete vi behöver göra ...

- Mycket arbete kvarstår men vi är på väg åt rätt håll, fortsätter Eugen Brudal. Det är oerhört viktigt att arbetet förankras i alla verksamheter samt att vi menar allvar. Vi kan inte flagga med regnbågsflaggan och samtidigt ha delat upp toaletterna på dam och herr. Det blir inkonsekvent. Som det sades och som är så viktigt att betona är att historiskt sätt har vi som kyrka behandlat HBTQ personer negativt. Men det går att göra rätt framöver. På många sätt är det ett försoningsarbete vi behöver göra ...

Flera funktioner från Svenska kyrkan var representerade under "Detta är min kropp". Foto: Ewa Almqvist

fördjupa dig om svenska kyrkans första transhearing