Biskop electa

Åsa Nyström, biskop electa i Luleå stift

Tisdagen den 14 november blev det klart vem som blir Luleå stifts nya biskop. Vid den slutgiltiga röstsammanräkningen fick Åsa Nyström 267 röster, 50,09 procent. Hon blir därmed den nionde biskopen för Svenska kyrkan i Norrbotten och Västerbotten, och den första kvinnan att väljas till ämbetet i Luleå stift sedan stiftet grundades år 1904.

Åsa Nyström är 57 år och arbetar som stiftsadjunkt för ledarstöd vid Uppsala stift sedan 2014. Hon är också sedan 1997 lärare och kursansvarig för chefs- och ledarskapsutveckling i Svenska kyrkan.

Åsa Nyström började sin prästgärning i EFS 1982 och togs emot i Luleå stift 1991 som präst i Svenska kyrkan. Hon har tidigare arbetat som studierektor och lärare i ledarskap vid Pastoralinstitutet i Uppsala samt utvecklingssekreterare vid Svenska kyrkans församlingsförbund, med fokus på chefs- och ledarskapsutveckling.

Åsa har varit chefredaktör för tidningen Budbäraren. Hon har varit lärare och utbildningsledare vid Johannelunds teologiska institut. Hon har också arbetat i församling som pedagog, kantor och präst. Åsa har suttit med i utredningen om obligatorisk kyrkoherdeutbildning och har skrivit samt varit medförfattare i ett antal böcker, bland annat i ”Idealitet som utmanar”.

TIDSPLAN FRAMÖVER

26 maj 2018
Biskop Hans Stiglund lägger ner biskopsstaven vid en gudstjänst i Luleå domkyrka och avslutar därmed sitt uppdrag som biskop i Luleå stift.

3 juni 2018
Åsa Nyström vigs till biskop av ärkebiskop Antje Jackelén i Uppsala domkyrka. Vid samma tillfälle vigs också den då nyvalda biskopen i Visby stift.

10 juni 2018
Åsa Nyström hälsas välkommen till Luleå stift vid en gudstjänst i Luleå domkyrka.