Om Markus Wargh

En internationell soloorganist med stor inlevelseförmåga, energi och virtuositet – såväl när han improviserar som när han tolkar Bach och romantikens mästare. Läs mer om Luleås domkyrkoorganist Markus Wargh.

Markus Wargh (född 1969, Jakobstad, Finland) är en omtalad konsertorganist med Bach, de stora romantiska verken och improvisationen nära sitt hjärta. Han tog examen med diplom från Sibeliusakademien 1991 – som den tredje i akademiens historia med högsta möjliga betyg. De följande åren fortsatte han studierna vid Musikhögskolan i Piteå och avlade examen som konsertorganist 1995.

Markus Warghs konstnärskap bygger på en stor inlevelseförmåga, energi och virtuositet – såväl när han improviserar som när han tolkar Bach och romantikens mästare. Han söker ständigt efter nya, spännande musikaliska uttryck, gärna genom samarbeten med andra musiker som till exempel saxofonisten Carl Henrik Fernandi och elgitarristen Janne Schaffer.

Markus Wargh har gett konserter runt om i Europa och USA samt har gjort ett stort antal framträdanden i både radio och TV. På orgelfestivalen Lahti Organ 1992, fick han utmärkelsen Årets unga artist. Han är domkyrkoorganist i Luleå domkyrka, samt ger konserter såväl inom Sverige som utomlands.

Markus Wargh är en högbegåvad organist. Han har en stor vilja till uttryck och en ytterst driven teknik.

Hans-Ola Ericsson, professor på Musikhögskolan i Piteå och medlem i Kungliga Musikaliska Akademien

Markus Wargh har gjort ett banbrytande arbete i Finland genom framförande av mera sällsynta romantiska verk.

Kalevi Kiviniemi, internationell soloorganist och konstnärlig ledare av Lahti Organ Festival 1991-2001