Mjölkuddskyrkan firade 50 år

Torsdag 12 september firades Mjölkuddskyrkans 50-årsjubileum med öppet hus, gudstjänst med småbarnssång, tårta och vegetarisk soppa, film och föredrag, mingel och gospelmusik!

Alla vuxna kanske inte jublade över det regniga väder som inledde jubileumsfirandet på förmiddagen. Desto roligare hade de små barnen som tog sig en liten hoppstund i vattenpölarna utanför Mjölkuddsgården innan de gick in och lekte på Öppet hus. Sedan samlades både barn och vuxna i kyrkan för att fira en jubileumsgudstjänst med barnen i fokus. Musikern Ewa Grahn Rosell greppade gitarren och ledde barnen i olika sånglekar tillsammans med kyrkans pedagoger innan prästen David Rönnlund höll en tre minuters predikan med hjälp av legoklossar. Det handlade om att bygga sitt liv på en stabil grund. Mitt på dagen serverades vegetarisk Nikkaluoktasoppa och födelsedagstårta i Mjölkuddsgården. När orken tagit slut hos de allra yngsta på kalaset vidtog en stund av föreläsning och filmvisning. Prästen Anna Krigsman berättade om kyrkans historia och om hur församlingsverksamheten i området började i en LV7-barack i Notviken innan Mjölkuddskyrkan byggdes. Redan på barackens tid stod barn och unga i fokus och föräldrarna engagerade sig i den nya kyrkan. Den bakgrundshistorien berättades i en filmad intervju med kyrkans förste komminister; Börje Johansson, som gick ur tiden för en kort tid sedan. Många minglande jubileumsfirare uttryckte vilken stor betydelse Börje haft för dem och för Mjölkuddskyrkan. Sarah Lantz och David Rönnlund som är områdespräster idag, delade några tankar kring framtiden. Mjölkuddskyrkan ska få vara ett hem, beskrev David. Inte minst ungdomarna ska kunna känna sig hemma, menade han och berättade om hur kyrkan börjat ha konfirmationsläsning där ungdomarna även får spela dataspel. Det konfirmationsalternativet har framförallt många killar valt. Jag har aldrig haft en konfirmandgrupp som fått en sådan gedigen kristen undervisning som de killarna. De gånger vi inte spelade dataspel utan hade undervisning satt de tysta, lyssnade och ställde mycket bra frågor, berättade prästen lugnande för dem som kanske tycker att kristen tro och gaming inte hör ihop. Jubileumskvällen avslutades med en gospelkonsert med Schola Gospel ledd av Ida Bo-Sturesdotter Eriksson, som glädjer sig åt att kören nu har inte mindre än 80 medlemmar. Vid konserten predikade Sarah Lantz över Jesusorden: Det ni vill att andra ska göra för er, gör det för dem!
Glädje, tacksamhet och inspiration inför framtiden präglade Mjölkuddskyrkans jubileum.

Prästen Sarah Lantz engagerar stora och små i sånglekarna på jubileumsgudstjänsten. Bild: Karin Holmgren Tyskling
Yvonne Norman och domprost Charlott Rehnman deltog i jubileumsgudstjänsten. Bild: Karin Holmgren Tyskling
Tårtkalas för alla åldrar. Bild: Karin Holmgren Tyskling
Sofia Marklund Ehlin ordnar med fikat på Öppet hus i Mjölkuddsgården. Bild: Karin Holmgren Tyskling