Riddarskola

Vi här i Ludvika församling inbjuder klass 4 att delta i Riddarskolan.

Till lärare i klass 4

Hejsan!

Vad är då Riddarskola?
Riddarskolan handlar om att ge eleverna inblick i de fem huvudegenskaperna som riddarna stod/står för: Tålamod, Ärlighet, Vänskap, Tjänstvillighet samt Trofasthet. Dessa egenskaper är viktiga då de är grundläggande för att vi ska kunna fungera i grupp med andra människor.
De fem stegen tar 6 lektioner att genomföra. Varje lektion beräknas till 50 minuter. För varje erövrat steg erhålles en sten i särskild färg och man erövrar fem stenar. Riddarskolan avslutas med en Dubbningsceremoni.

Lektionerna består av samtal, i ring på golvet med ett tänt ljus i mitten att fokusera på, och övningar/lekar som handlar om den aktuella riddaregenskapen, samt ordbrytning/eftertanke efter varje övning/lek. Eleverna indelas i kämpalag, cirka 4-5 elever/lag, som sedan jobbar tillsammans vid varje tillfälle.
Vi har ett grundmaterial som vi utgår ifrån, men planeringen baserar sig på klassens egenskaper och sammansättning. Det är viktigt att det känns positivt för eleverna, ingen blir ju gladare av att känna sig misslyckad, däremot kan man kanske lära sig att tänka i lite andra banor om man ställs inför utmaningar i lagom portioner.

Då eleverna erövrat de fem stenarna är det dags för Dubbning. Då samlas alla, i kyrkan eller skolans samlingssal, och riddarna blir då dubbade under en speciell ceremoni samt får diplom. Det ska vara högtidligt omkring det hela, föräldrar och syskon inbjuds, efteråt inbjuds till högtidligt riddarfika.
Dubbningen förläggs gärna till kvällstid.

Vi står för all planering och allt material och det vi behöver är utrymme så att vi/klassen kan sitta i ring på golvet. Det är också upp till varje lärare att deltaga eller ta tiden i anspråk till annat.

Vad Riddarskolan inte är:
I Riddarskolan får man inte lära sig att kämpa mot varandra utan man kämpar tillsammans genom att hjälpas åt. Grupperna/kämpalagen tävlar inte .

Vi kommer gärna till skolan, och/eller föräldramöte, och informerar mer om Riddarskolan om det finns behov.

Vi står för alla kostnader.

En lektion, 50 minuter/vecka (totalt 6 gånger)
Vi erbjuder riddarskola både höst- och vårtermin.

Bokning kan göras redan nu.
Undrar ni över något, kontakta oss:

Mari-Louice, tel: 0240-66 90 29,      076-781 14 22

Jenny, tel: 0240-66 90 28,      076- 784 07 34