Bröllop

Välkommen att gifta er vid Svenska kyrkan Los Angeles. Möjligheten till vigsel gäller brudpar från Sverige och amerikanska par med anknytning till Sverige.

I Los Angeles hålls vigsel i svenska kyrkans lokaler, som vi delar med Norska sjömanskyrkan och som ligger vid hamnen i San Pedro.

Ni kan också välja att gifta er på annan plats, inom eller utanför Los Angeles County. Vigsel utanför kyrkan bokas in efter överenskommelse med kyrkoherde Hans Bratt Hernberg.

För svenska brudpar gäller att minst en av er måste vara medlem i Svenska kyrkan. För brudpar bosatta i USA krävs att minst en av parterna har anknytning till Sverige.

Vigseln sker på svenska. Vid behov kan en del av gudstjänsten ske på engelska.

Läs mer om kyrklig vigsel på https://svenskakyrkan.se

Vilka handlingar krävs?

Svenska brudpar behöver ha med sig en vigselblankett från den svenska hemförsamlingen. Vigselblankett erhålles från pastorsexpeditionen på hemorten.

Man behöver inte längre skaffa hindersprövning eller vigselintyg från Skatteverket. Däremot vill vi ha "Vigselblankett" från er hemförsamling i Sverige. En av er måste vara medlem i Svenska kyrkan i Sverige för att ni ska kunna vigas hos oss.

Vi vill också att ni har med er ett personbevis på engelska. Det får man från Skatteverket.

För samtliga brudpar krävs en California Marriage License. Den söks hos County Registrar och kan även beställas online via deras hemsida. Kostnaden uppgår till cirka USD90.

Brudpar boendes i Sverige måste också lägga till en portoavgift på cirka $15 för att vigselbeviset ska skickas till den svenska bostadsadressen. Mer information finns på Los Angeles County Registrar's hemsida.

Välsignelse av ingånget äktenskap/partnerskap

Välsignelse över ingånget äktenskap/partnerskap erbjuds. Kostnaden är densamma som för vigsel.

Vittnen

Om ni planerar att vigas på tu man hand så bistår vi med vittnen till vigseln.

Musik

Svenska kyrkan bistår med musik till vigseln. Om ni har frågor eller önskemål om musiken går det bra att kontakta kyrkoherde Hans Bratt Hernberg (se kontaktuppgifter nedan).

Kostnad/donation

Avgift för vigsel i kyrkan är $600 inklusive musik. Vigsel utanför kyrkans lokaler kostar $700. Vi ber också om en anmälningsavgift på $300, som dras av på den totala summan.

Anmälningsavgiften är inte återbetalningsbar i händelse av avbokning.

För professionell fotograf krävs ett fototillstånd på $50.

Avgiften går oavkortat till den lokala församlingen, som inte får driftsbidrag från Sverige.

Betalning

Betalning sker enklast med kreditkort via paypal-länken till höger på denna sida. I rutan för "Add special instructions to the seller" är vi tacksamma om du skriver "vigsel" så att donationen går till rätt konto.

Om du bor i området går det också bra att skicka en check till oss, utställd till "Church of Sweden, Los Angeles," till 1035 South Beacon Street, San Pedro, CA 90731.

Vigseln är att betrakta som bokad när anmälningsavgiften är betald.

BOKNING
Förfrågningar och bokningar skickas till kyrkoherde Hans Bratt Hernberg. Hans nås på e-post losangeles@svenskakyrkan.se eller via telefon, (310) 292-7080.

Registrering av vigseln i Sverige

Efter att det amerikanska vigselbeviset bevittnats, åtar sig brudparet att
lämna in originalet till County Registrar. Det görs helst personligen, men går också att göra per brev.

Vigseln registreras av Country Registrar, som därefter skickar en kopia av vigselbeviset till brudparets svenska adress. Observera att för att vigselbeviset ska skickas krävs att ni betalar en portoavgift på cirka $15 till County Registrar.

Kopian av det amerikanska vigselbeviset lämnas sedan av brudparet till svenska Skatteverket för registrering av vigseln i Sverige.