Nyheter

Prenumerera via RSS

Nu börjar vårterminen!

Publicerad

Redan den 8 januari startar vårterminens grupper och verksamheter. Här är tiderna:

Café och kyrka stängt

Publicerad

Från lördag 12 januari kl 13.00 till torsdag 17 januari kl 18.00 är delar av våra lokaler abonnerade. Café och kyrka har därför stängt för besökare. Kyrkan är öppen för högmässa och söndagsskola söndag 13 januari kl 11.00, veckomässa onsdag 16 januari kl 9.00, samt för lunchmusik torsdag 17 januari kl 12.00. (OBS endast musik, ingen sopplunch.) Öppet hus (stay & play), Kom och sjung samt Ung i London är INSTÄLLT.

Elin och Rebecca är årets volontärer

Publicerad

Nu har vi två nya volontärer hos oss. Elin Pihl och Rebecca Ferding ska under ett år baka många, många kanelbullar och delta i kyrkans olika verksamheter.

Andrew Jelly i ord och bild

Publicerad

Andrew Jelly är årets första konstnär som ställer ut i Svenska kyrkans lokaler. Vid Torsdagsträffen den 7 februari berättade han mer om sitt konstnärskap, och de verk som finns att se i café och trapphus.

Vinner rätt låt? Följ Mello hos oss!

Publicerad

Kom till Svenska kyrkan och heja på din favorit i årets ”Mello”! Varje lördag – från första deltävlingen den 2 februari till den svenska finalen den 9 mars – öppnar vi dörrarna kl 18.30. Nytt för i år är att du en halvtimme innan, från kl 18.00, erbjuds en stilla stund i kyrkan. Tänd ett ljus, lyssna på lugn musik och var med dina egna tankar ett litet tag.

Lunchmusik på Alla hjärtans dag

Publicerad

Alla hjärtans dag, 14 februari, bjuder vi på lunchmusik i kyrkan. Gitarristen Johan Löfving och flöjtisten Yu-Wei Hu ger ett program med bland annat Dans på de saligas ängder av C.W Gluck, samt musik av Paganini och Mozart.

Välkommen till oss, Teresia

Publicerad

Pappa präst. Mamma diakon. Så Teresia Derlén visste att hon absolut inte ville bli präst. – Men Gud är envis, säger hon och skrattet blänker till i blicken. Vid högmässan söndag 3 mars välkomnades hon till sitt nya jobb, som komminister här i Svenska kyrkan i London.

Hjalmar Gullberg-tema på Torsdagsträff i mars

Publicerad

Generositet. Godartat utanförskap. Tystnad. Diktaren Hjalmar Gullberg var en man med många bottnar. En del fick vi veta mer om vid Torsdagsträffen den 7 mars. Jonas Thornell, Henrik Venant och Peter Polfeldt bjöd på ett Gullberg-program i ord och ton.

Hennes nya bok är en kärlekshyllning

Publicerad

Eivor Martinus var föreläsare på Torsdagsträffen den 11 april. – Jag uppskattade att få komma tillbaka till Torsdagsträffen och tala om min nya bok, ”Hon sjöng på vinden”, som kom ut i mitten av mars, säger hon.

”Bryt trenden – ge mammorna ordet”

Publicerad

Alexandra Pascalidou lämnar ingen oberörd. – Jag tar ställning för mänskliga rättigheter, det gör mig tydligen fruktansvärt kontroversiell, säger hon. Med humor och värme, allvar och passion talade hon på temat ”#metoo, mammorna och mångfalden”. – Ska vi kunna minska friktionen i samhället måste vi stötta dem som behöver det mest, sade hon bland annat.

Är du vår nya kyrkoherde?

Publicerad

Är du en erfaren präst och arbetsledare? Lockas du av att arbeta i en församling där olika kyrkliga traditioner möts, med möjligheten att vara kyrka i många olika slags möten och sammanhang? Välkommen att söka jobbet som kyrkoherde i London.

Svenskt och brittiskt i Hannas akvareller

Publicerad

En av vårens utställare i caféet var Hanna Eidenert. – Jag inspireras av naturen nära Lewes, men har också motiv från Sverige. Sådant som inte finns här, skärgården till exempel.

Han skriver om livets lekplatser

Publicerad

Peter Nätterdal var föreläsare på Torsdagsträffen den 9 maj. Utifrån sin bok ”Det finns en lekplats i London” berättade han om hur funktionshinder och begränsningar på ett särskilt sätt kan lära oss om konsten att vara människa.

Besök i kloster med svenska rötter

Publicerad

Vårens seniorutflykt gick till Birgittasystrarnas kloster och gästhem, en halvtimmes resa från London. Ett sjuttiotal deltagare njöt av en trivsam dag med solsken, intressant studiebesök, mässa och en god lunch.

Birgit Ackroyd vårens sista utställare

Publicerad

Akvareller – med både landskap och nakna kroppar – avslutar vårens utställningsperiod i caféet. Birgit Ackroyd, bosatt på Isle of Wight, hämtar de flesta motiven från sina resor världen över. Utställningen pågår från 25 maj till i början av juli.

Tack för de här åren, Eric!

Publicerad

En fullsatt kyrka, körsång och många varma ord – så blev Eric Muhls sista gudstjänst som kyrkoherde i London.

Nya kyrkoherden välkomnad

Publicerad

Nu är Katarina Bäckelin högtidligt välkomnad som kyrkoherde i Svenska kyrkan, London. Mottagningen ägde rum den 20 oktober.

Nu börjar hösten!

Publicerad

Nu är semestern slut och vi öppnade för terminen den 30 augusti. Höstens verksamheter startar denna vecka – med en del förändringar.

Färgstark konstnär inledde TT-hösten

Publicerad

Sally Kindberg inledde höstens Torsdagsträffar. Hon är författare, konstnär och illustratör och berättade om sitt färgstarka liv.

Maria föreläser om praktiktiden i Georgien

Publicerad

Vill du veta mer om hur det är att vara svenska FN-förbundets utlandspraktikant? Den 11 september berättar Maria Pettersson om sin tid i Georgien under vårterminen.

Torsdagsträff i text och ton

Publicerad

Temat för Torsdagsträffen den 10 oktober var ”Sjung, sjung i alarna”: natur och landskap i svenska sånger och romanser. Annika Lindskog gästade oss tillsammans med pianisten Steve Copeland.

Kent Wisti ställer ut i caféet

Publicerad

Prästen, konstnären och författaren Kent Wisti är årets sista utställare i caféet. Utställningen heter ”Kyss” och motiven är inspirerade av Höga Visan.

Hyllad författare på årets sista Torsdagsträff

Publicerad

Årets sista Torsdagsträff gästades av författaren och journalisten Sophie Dow. Hon har skrivit boken ”När livet inte följer manus”, som handlar om livet med dottern Annie.

John Hagby inledde TT-våren

Publicerad

Torsdagsträffen inledde vårterminen den 16 januari med fotografen John Hagby, som även ställer ut i caféet. John Hagby är flerfaldig SM-vinnare och främst inriktad på porträtt.

Julmarknaden gör det möjligt att vara kyrka

Publicerad

Under några novemberdagar är inget sig likt i Svenska kyrkan. Svenska salen, biblioteket och caféet är förvandlat till marknadsplats, med välfyllda stånd. Kyrksalen är café, och i kontorsrum bryggs det kaffe, görs smörgåsar och sorteras kassakvitton. Följ med bakom kulisserna i julmarknadsarbetet!

Lucia börjar i januari

Publicerad

För organisten Toril Briese börjar Lucia i januari. Då bokas alla datum och kyrkor. Under ett par decemberveckor genomförs mer än ett dussin luciagudstjänster.