Svensk och student? Här finns stöd för dig!

Flera tusen svenskar studerar i London. En fantastisk möjlighet, ett äventyr – men ofta mycket mer krävande och frustrerande än väntat. Teresia Derlén, präst i Svenska kyrkan, erbjuder stöd och samtal. Hon har både studerat och undervisat här, och vet vilka svårigheter studenter kan ställas inför. – Hör av dig till mig, eller kom till kyrkan, uppmanar hon.

Efter ett antal år på King’s College, där hon både doktorerat och undervisat, vet Teresia Derlén hur annorlunda det är att studera här jämfört med i Sverige. – Det kan kännas frustrerande både jobbmässigt och personligt, säger hon. Det kan vara skönt att prata med någon om det – på sitt eget språk. Bild: Mona Davidsson

Den som söker till ett program på ett svenskt universitet eller högskola, vet som regel vilket yrke det leder till. Civilekonom, arkitekt, lärare – utbildningsvägen är rak och tydlig. I Storbritannien är det annorlunda.
– Här ligger fokus mer på bildning än på utbildning. Studenten måste själv komma fram till hur studierna så småningom kan omformas till ett yrke, säger Teresia Derlén. Till exempel kan du läsa teologi, och sedan välja att bli polis.

Studiemässigt är det också stor skillnad. I stället för att som i Sverige ha grupparbeten, tentor och hemtentor handlar det här om ett stort antal ”papers”, uppsatser, på upp emot 2 000 ord. Det arbetet har gedigna litteraturlistor på kanske 40-50 böcker. Flera sådana papers ska göras i varje ämne under ett år, och efter det väntar tentor.
– Att ta till sig en helt annan studieteknik, att göra allt detta på ett främmande språk… Det är lätt att självförtroendet får sig en törn, säger Teresia Derlén.
Svenska studenter är utspridda på olika campus över hela London. De har oftast korridorboende, umgås mest med andra studenter och söker sig sällan till svenska sammanhang.

Massor av litteratur, mängder av uppsatser som ska skrivas. På engelska, i en annorlunda akademisk värld. Oftast roligt – men också utmanande. Bild: Privat

Inför terminsstarten i september har Svenska kyrkan målet att bli mer känd och synlig bland studenterna.
– Det kan vara skönt att få prata på sitt eget språk om det som känns jobbigt och besvärligt, säger Teresia Derlén.
Hon erbjuder samtalsstöd, hon kan förmedla kontakt med studenthälsan, hon kan hjälpa till att navigera i det brittiska systemet. För att ta kontakt, mejla till chaplain@swedishchurch.com, ring eller messa till 07887 751452 – eller kom till kyrkan på Harcourt Street.
– Då kan du även få en kanelbulle, lovar Teresia.

Text: Mona Davidsson