Svenska kyrkan i London Besöks- och postadress: Church of Sweden, 6 Harcourt Street, - London GB-W1H 4AG Telefon: +44(20)77235681 E-post till Svenska kyrkan i London

Praktik chans att lära mer om arbetet som diakon

Kan diakon vara ett blivande yrkesval? Det vill Karolina Tjernberg ta reda på. Nu har hon börjat en termins praktik i Svenska kyrkan i London.

Karolina Tjernberg läser socionomutbildningen i Sverige och har just börjat den femte av programmets sju terminer. Sin praktiktermin gör hon här i Svenska kyrkan, med målet att lära sig mer om vad det innebär att vara diakon.
– Jag tycker det verkar vara ett intressant yrke och jag vill med praktiken ta chansen att lära mig mer, säger hon.
Karolinas relation till kyrkan inleddes när hon började sjunga i kör under gymnasietiden. Efter en tid frågade kyrkoherden om hon var intresserad av sommarjobb på expeditionen – och så blev det. Den sommaren har följts av flera, på expedition och kansli inom Helsingborgs patorat.
– Jag känner att jag delar kyrkans värderingar och i vissa sammanhang tänker lite annorlunda än många av mina jämnåriga vänner, funderar Karolina.
Under praktikterminen, som pågår en bit in på 2019, kommer Karolina att delta i till exempel Ung i London och Stay & play, men också följa med på arrangemang utanför London. Fem arbetstimmar i veckan är vikta för egen dokumentation och reflektion, enligt studieplanen.
– Att få insyn i kyrkans verksamhet och träffa olika målgrupper tror jag också kommer att bidra till min personliga utveckling, och att jag lär mig ha en professionell roll i mötet med människor.

Text: Mona Davidsson

diakon

Diakonen arbetar mitt i församlingen och har ansvaret för kyrkans sociala arbete. Till arbetsuppgifterna hör bland annat att leda ideella eller andra grupper i församlingen, ordna hembesök eller sjukbesök, arbeta med barn och unga, personer med missbruksproblem eller asylsökande. Att leda andakter och medverka i gudstjänster brukar också ingå i diakonens uppgifter.
Mer om yrket och utbildningen finns här: BLI DIAKON