Lucia börjar i januari

För organisten Toril Briese börjar Lucia i januari. Då bokas alla datum och kyrkor. Under ett par decemberveckor genomförs mer än ett dussin luciagudstjänster.

Tillsammans med luciakommittén bestämmer Toril datum, tider, antal biljetter och kyrkor. Det är många små moment som måste stämma – till exempel att program, lussebullar, lucialinnen, ljus, tändare med mera finns på rätt plats.
I ett tidigt skede hålls också planeringsmöten med katedralernas personal, för att diskutera igenom alla detaljer.
– Jag väljer repertoar, bokar solister, har audition med körsångare och övar in sångerna med kören, säger Toril Briese. Och det är jag som kontaktar musiker, fördelar solon och uppställningar.
Dessutom ser hon till att alla har lucialinnen i passande storlek och kransar att ha på huvudet, hon gör scheman för de olika luciagudstjänsterna, liksom allt annat praktiskt.
Cirka 70 körsångare är engagerade under Lucia. De flesta ingår i Ulrika Eleonora kyrkokör, men många är med enbart under luciaprojektet. Alla är inte med vid varje framträdande – och den uppmärksamme kan se att det är olika Lucior.

Organist Toril Briese.

Vad ser du fram emot inför årets Lucia?
– Att kören kommer att låta så himla bra, och jag tror att det kommer att bli fantastiskt. Stämningen och värmen från alla människor som möts är underbar.

Text: Mona Davidsson