Nya kyrkoherden välkomnad

Nu är Katarina Bäckelin högtidligt välkomnad som kyrkoherde i Svenska kyrkan, London. Mottagningen ägde rum den 20 oktober.

Det blev en rivstart för vår nya kyrkoherde Katarina Bäckelin.
En högmässa med dop, två vardagsmässor och en biskopsinstallation – de första fem dagarna.
– Det blev skarpt läge direkt, skrattar hon.
– Men den närmaste tiden är det viktigaste att bygga relationer, att lära känna och lyssna på kyrkoråd, medarbetare och församlingsbor – för att fortsätta vara svensk kyrka i Storbritannien.
Katarina Bäckelin och flyttbilen kom ungefär samtidigt. Så medan hon kastade sig in i det praktiska arbetet handlade kvällarna om att packa upp lådor och göra sig hemmastadd i kyrkoherdebostaden.
Och det är en kvalificerad gissning att det dröjer innan det är tavlor på alla väggarna. För hösten är alltid en intensiv period med förberedelser för julmarknad och lucia.

Katarina Bäckelin var komminister och sjömanspräst i London 1997-2004, och den erfarenheten är till stor nytta nu.
– Det gör min startsträcka kortare, till exempel för att förstå sammanhang med andra aktörer och nödvändigheten i detta. Vi behöver ett gott samarbete för att svenskkolonin ska ha ett heltäckande nätverk.
Hennes mål är att redan i höst kunna medverka vid träffar runt om i Storbritannien, för att bli bekant med församlingsbor utanför London.
– Jag vill veta mer om vilka behov som finns, hur vi kan möta längtan efter kristen gemenskap och trygghet.
Katarina Bäckelin kommer närmast från Halmstads församling, där hon varit komminister med ansvarsområdena kyrka-arbetsliv samt garnisonen. Dessförinnan har hon bland annat varit fältpräst och tjänstgjort i bland annat Kosovo och Afghanistan.

Sin tuffaste uppgift mötte Katarina i Thailand efter tsunamin. Hon stannade där i fyra månader, längst av alla präster i katastrofområdet.
– En kvarts miljon människor dog i tsunamin, 543 svenskar var rapporterade saknade.
Mitt i det skulle Katarina vara ett stöd för överlevare och svenskar som reste ner till Thailand för att leta efter sina anhöriga.
– Det var bara att gå ned på knä och be Gud att ge mig vad jag behövde för att klara det. Då kände jag att tron bar, säger hon.

Tron bar henne då – och kommer att göra det även i uppdraget i Storbritannien. Svenska kyrkan har funnits här i mer än trehundra år, och oavsett hur situationen utvecklar sig med relationerna till EU och övriga världen, så står kyrkan stadig.
– Vi ska fortsätta vara en kyrka med kärnvärdena öppenhet, tro och hopp – oavsett nationell eller individuell turbulens, säger Katarina.

Text och foto: Mona Davidsson

Fotnot: Ovanstående intervju är även publicerad i Kyrkobladet nr 3/2019

Bilder: Anders Bergquist, kyrkoherde i St John's Wood, hade uppdraget att representera biskopen vid kyrkoherdemottagningen. I kyrkan talade förutom han, även representanter för kyrkoråd och arbetslag. Efter högmässan fortsatte firandet vid ett festligt kyrkkaffe i Svenska salen.