Meny

Jag är känd av Gud

En tanke för dagen

Herre, du rannsakar mig och känner mig.
Om jag står eller sitter vet du det,
fast du är långt borta vet du vad jag tänker.
Om jag går eller ligger ser du det,
du är förtrogen med allt jag gör.
Innan ordet är på min tunga

vet du, Herre, allt jag vill säga.
Du omger mig på alla sidor,
jag är helt i din hand.
Den kunskapen är för djup för mig,
den övergår mitt förstånd.
(Psaltaren 139: 1-5)


Jag är känd av Gud. Min dag ligger framför mig. Jag planerar, stakar upp, förbereder mig. Men i djupet av mig själv vet jag att jag intet förmår. Hur mycket jag än planerar har jag ingen makt över min dag. Mitt liv är så mycket en del av världen, och av andra liv, att alla mina planer vilar på osäker grund.

Men jag är känd av Gud.

Mitt liv ligger framför mig. Jag planerar, hoppas, gör val. Men samtidigt vet jag, i djupet av mig själv, vad jag inte gärna erkänner – jag vet att jag inte har någon makt över mitt liv. Hur jag själv kommer att handla vet jag inte. Hur världen kommer att bemöta mig vet jag inte. Hur många mina dagar blir vet jag inte.

Men jag är känd av Gud.

Mitt i osäkerheten över framtiden. Mitt i frågorna om mitt eget jag. Mitt i rädslan över vad som skulle kunna hända. Mitt i detta vet jag att jag är känd av Gud. Hur och varför och vad som kommer det är för stort för mig, men det löftet har jag, att jag är känd av Gud.

 

Bön

Gud, du uppståndne, hjälp oss att se och uppskatta de enkla tingen: kärleken, skrattet, brödet, vinet och drömmarna.
Ge oss ett livskraftigt, spirande hopp, och gör oss till ett folk vars sång är Halleluja, vars namn är Kärlek, vars kallelse är Frid och Fred. Amen.
(da Noust, A Book of Blessings)

 

- Teresia Derlén