Foto: Mona Davidsson

Hjalmar Gullberg-tema på Torsdagsträff i mars

Generositet. Godartat utanförskap. Tystnad. Diktaren Hjalmar Gullberg var en man med många bottnar. En del fick vi veta mer om vid Torsdagsträffen den 7 mars. Jonas Thornell, Henrik Venant och Peter Polfeldt bjöd på ett Gullberg-program i ord och ton.

Jonas Thornell har en bakgrund som högskole- och gymnasielärare i psykologi. Numera verkar han som fri skribent, med särskilt intresse för kultur, samhällsfrågor och psykologi. Foto: Jan Nordén

Jonas Thornell är fri skribent med inriktning på kultur och samhällsfrågor, och en av initiativtagarna till Hjalmar Gullberg-institutet.
Relationen till skalden Hjalmar Gullberg började när Jonas som 20-åring återvände hem efter ett studieår i Frankrike. Musikern Johan Kinde, frontfigur i Lustans Lakejer, hade tonsatt ”Kyssande vind” och det öppnade dörren till en ny, yngre publik.
Hos Jonas Thornell väckte det en nyfikenhet, och ett mångårigt engagemang i Gullbergs lyrik och person.
Tillsammans med sångaren Henrik Venant – som också tonsatt Gullberg-dikter – har det blivit ett antal kulturaftnar för Svenska kyrkan (SKUT) i Europa och USA. Sedan gitarristen Peter Polfeldt anslöt sig är det numera en trio som i ord och ton för Hjalmar Gullbergs minne vidare.
– Jag kommer att berätta om Hjalmar Gullberg, om värdet av tystnad samt det godartade utanförskapet, sade Jonas Thornell inför framträdandet den 7 mars. Det blir också en del om hans liv och resor i Europa, och att han var en oerhört generös person.
Därefter blev det en stund av musikalisk Gullberg-tolkning med Henrik Venant (sång och gitarr) och Peter Polfeldt (gitarr). Även tonsatta dikter av Nils Ferlin, Karin Boye och Dan Andersson ingick i programmet.