Svenska kyrkan i London Besöks- och postadress: Church of Sweden, 6 Harcourt Street, - London GB-W1H 4AG Telefon: +44(20)77235681 E-post till Svenska kyrkan i London

Bibelns kvinnor smarta och modiga

De var starka, smarta och modiga – Bibelns kvinnor. Men många av dem beskrivs genom traditionen enbart som någons syster, hustru, dotter eller änka. – Vi behöver höra mer om de här kvinnorna, sade komminister Kristina Andréasson vid en TorsdagsTräff under hösten.

Kristina Andréasson höll träffens föreläsning, på temat Bibelns kvinnor, inför ett trettiotal åhörare.
– Varför blir vissa bilder så starka, utan att det finns historiska belägg? inledde hon, och gav bland annat Batseba och Maria Magdalena som exempel på kvinnor som fått en nedvärderande beskrivning.
– Och kvinnan vid Sykars brunn, som påstods ha haft fem män och därmed varit lösaktig. Men i den tradition kvinnan fanns tillbads fem gudar (det vill säga fem herrar), men att ha varit gift fem gånger var dock mer osannolikt.
Kristina Andréasson dröjde särskilt vid Rut och Naomi. Naomi är smart, men bitter och arg på Gud. Hon har mist båda sina söner och uppmanar de två svärdöttrarna att återvända hem till sina släkter. Men den ena svärdottern, Rut, vägrar lämna henne.
– ”Endast döden kan skilja oss åt” säger Rut till sin svärmor. De är två kvinnor som förenas och stöttar varandra i en utsatt situation.
– De är kvinnor som bryter mot gängse normer, det visar på ett systerskap kvinnor emellan.
Kristina Andréasson berättade också om Lydia, som finns omnämnd i Apostlagärningarna. Hon var en kvinna som handlade med purpurfärgade tyger, med andra ord en affärskvinna. Hon lyssnade till Paulus – ”flera kvinnor var samlade” – och blev döpt.
– Möjligen en församlingsgemenskap utan manlig ledare, konstaterar Kristina Andréasson.
– Flickor och unga kvinnor behöver höra om starka och modiga kvinnor i Bibeln. Med kvinnorna endast i periferin får vi en sned bild av hur Gud värderar kvinnor. Bibelns gestalter hjälper till att göra Guds ord levande bland oss, och då berikar det att höra både om kvinnor och män.
Efter föreläsningen serverades lunch, samt kaffe och kaka. Nästa Torsdagsträff äger rum den 8 november. Då planeras en utflykt – mer information kommer på webben och i nyhetsbrev i god tid.

Text och foto:
Mona Davidsson