Besök i kloster med svenska rötter

Vårens seniorutflykt gick till Birgittasystrarnas kloster och gästhem, en halvtimmes resa från London. Ett sjuttiotal deltagare njöt av en trivsam dag med solsken, intressant studiebesök, mässa och en god lunch.

Birgittinerorden finns i flera länder i världen, och det mest kända svenska klostret ligger i Vadstena.
Heliga Birgitta föddes i början av 1300-talet, i en svensk stormansätt. Hon gifte sig tidigt och paret fick åtta barn. Efter makens död växte sig hennes kallelse allt starkare och hon begav sig strax därefter till Rom. Hon fick senare påvens tillstånd att grunda en ny klosterorden. År 1373 avled Birgitta, sextioåtta år gammal, och helgonförklarades 1391.
Femhundra år senare fick Elisabeth Hesselblad en religiös kallelse, att bland annat återuppbygga Birgittinerorden. Denna så kallade svenska gren av Birgittinorden har i dag över femtio kloster i olika länder. 1931 sändes, på hennes uppdrag, fem nunnor till brittiska Iver Heath för att öppna ett hem för bön, med gästfrihet för alla.
I dag är nio Birgittasystrar bosatta i klostret. Deras dagar präglas av bön, meditation och praktiska sysslor.
Gästhemmet välkomnar konferensgrupper, ekumeniska möten, retreatgrupper och dem som helt enkelt vill tillbringa några dagar i lugn och ro.
– Många gäster jobbar på Pinewood Studios, som ligger i närheten, berättade nunnan Clare Champion, som gav en kort information om klostrets historia och verksamhet.
Hon har själv tillbringat en tid på klostret i Vadstena och uppskattade innerligt att bli tackad med en påse kanelbullar.
Kapellet stod också till vårt förfogande för att fira mässa, som leddes av kyrkoherde Eric Muhl. Han talade på temat ”att växa i tron”, om att livet inte alltid tar den riktning vi tänkt oss.
Gudstjänsten avslutades med sommarpsalmen ”Den blomstertid nu kommer”.
Innan gruppen återvände till bussen fanns tid att både vandra omkring i den fridsamma trädgården, och att titta in i gästrum och matsal. Efter lunch på puben The Black Horse återvände vi till Svenska kyrkan i London för eftermiddagskaffe.

Text och foto: Mona Davidsson

Fotnot: Se även http://www.bridgettineguesthouse.co.uk/ samt Wikipedia där det finns information om Heliga Brigitta och Elisabeth Hesselblad.