Alexandra Pascalidou ger röst åt mammorna

Alexandra Pascalidou lämnar ingen oberörd. Journalist, författare, programledare – hennes cv är långt och fascinerande. Alltid engagerande, alltid påläst och med ett tydligt ställningstagande för mänskliga rättigheter. Flerfaldigt prisbelönt för sitt arbete och nyligen utsedd till Årets Talare/Moderator. Den 24 mars kan du höra henne tala i Svenska kyrkan, på temat ”#metoo, mammorna och mångfalden”.

Intervjun görs via mejl – Alexandra Pascalidou är på turné för Nordiska Ministerrådet – från Grönland till Färöarna och Island för att tala om #metoo och jämställdheten.
– Det är fantastiskt att få ta stafettpinnen från land till land och inse att det trots närheten råder enorma skillnader i hur vi ser och samtalar om sexism, sexuella trakasserier och överegrepp i världens mest jämställda region, säger hon om uppdraget, som denna gång tar henne till bland annat Grönland och Island.
På sin sajt, pascalidou.se, beskrivs hon bland annat så här:
Född i en tvättstuga, uppväxt i en grekisk bergsby med sin mormor, emigrerade med sin familj till Rinkeby som sexåring. Den långa resan från diktatur till demokrati och från miljonprogram till miljonpublik skildras i självbiografin ”Bortom mammas gata”.

Vi har bland annat kunnat se henne i svensk tv – i allt från dokumentärer till Eurovision. Nu senast i ”Min Sanning” i SVT där hon intervjuas i en hel timme. I radio har hon hörts i såväl Ring P1 som Sommar. Dessutom är hon flitigt anlitad som föreläsare och moderator.
I sin senaste bok, den kritikerrosade och Augustprisnominerade ”Mammorna”, ger hon röst åt 20 mammor – bosatta i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden, de som kallas ”no-go-zones”.
Varför valde du detta ämne, dessa kvinnor?
– För att jag ville ge röst till dem som ingen röst har. För att synliggöra de osynliggjorda. De systematiskt marginaliserade. För att göra människorna till människor igen.

Vilka vägar ser du för att minska klyftorna i det svenska samhället?
– Det finns många vägar att gå om viljan finns. Glappen och klyftorna ökar i hela världen och det är en ödesfråga.

Hur ser mammarollen generellt ut i dag, 2019? Vad kan, eller borde, förändras?
– Den här boken handlar mindre om mammarollen och mer om mammorna och våldet i samhällets skuggsidor. Mammarollen i sig är komplex och komplicerad men det är ofta de som är kvar när livet rasar.

Är du själv mamma, och hur vill du i så fall beskriva dig själv i den rollen?
– Jag har en tioårig dotter och min kamp och mitt arbete handlar om att ge henne och hennes generation en bättre framtid.

Den bibliskt mest betydelsefulla mamman är Maria. Vilken relation har du till henne?
– Jag älskar Maria, den heliga modern, och hon var min inspirationskälla när jag skrev boken. Men jag är ganska ledsen över att jag knappt finner Gudaföderskan citerad i Bibeln.

Dagen du gästar Svenska kyrkan, den 24 mars, är ”Jungfru Marie bebådelsedag”.
– Det är så rörande vackert att få tala om modern och orden och empatin och den villkorslösa kärleken just den dagen.
Vad kommer du att tala om?
– Jag kommer tala om mina böcker och konsten att göra människor till människor igen.

Föreläsningen den 24 mars sker i direkt anslutning till högmässan. Det kommer då också att finnas möjlighet att köpa signerade exemplar av boken ”Mammorna”.

Text: Mona Davidsson