Lokala kriser

Vid en kris som har drabbat flera personer, erbjuder kyrkan stöd på olika sätt, beroende på vad som har hänt. Ofta öppnas ett kriscentrum i kyrkans lokaler där det finns personal som erbjuder samtal och stöd.

De konkreta insatserna vid en katastrof sker i den församling där olyckan har skett, eller där de drabbade bor. Ofta öppnas ett kriscentrum i kyrkans lokaler med personal som erbjuder samtal och stöd.

Svenska kyrkan samverkar med kommunen, som har det övergripande lokala ansvaret. Finns det en kommunal krisgrupp i den aktuellla kommunen är i regel Svenska kyrkan representerad i gruppen. På många platser kallas gruppen POSOM som står för "Psykiskt Och Socialt Omhändertagande vid olyckor eller katastrofer".

Då fanns kyrkan där

Nedan kan du läsa om två exempel på hur kyrkan agerat vid två krissituationer med dödliga utfall: en bussolycka i Sveg och en lavinolycka i Alperna.