Taizè

En gudstjänst i all sin enkelhet, med bön och stilla sång, med tända ljus, tystnad och nattvard där vi hoppas kunna skapa en känsla av enkelhet, gemenskap och stillhet kl. 18.00 i Barsebäcks kyrka

Vi träffas i kyrkan följande söndagar i höst
21 oktober och 18 november.

Taizèmässa - vad är det?

Taizé är en liten by som ligger i Bourgogne i östra Frankrike. Sedan efter andra världskriget har där i byn funnits en kommunitet, som idag består av ett hundratal bröder både från katolska kyrkan och olika protestantiska kyrkor.
Taizé har blivit ett andrum och en mötesplats för många ungdomar och unga människor från hela världen.

Under påsken 2011 besökte jag Taizé, tillsammans med 5000 andra unga människor. I centrum stod enkelheten och gemenskapen. Två ord som präglar livet i Taizé. Under veckan jag var där pratade vi tro och liv, deltog i bibelstudier tillsammans med några av bröderna, vi åt tillsammans och dagarna inramades av bönestunder.

Bönerna firas i ett stort gudstjänstrum, där man sitter på golvet, eller
på bönepallar. Med stillsamma sånger som sjungs om och om igen, bön, tystnad, tända ljus och delandet av bröd och vin formades en gemenskap.
Utifrån bönelivet i Taizé har Taizémässor skapats på andra ställen än i Taizé, av människors längtan efter stillhet och andrum i vardagen. Under våren kommer vi fira Taizémässor i vår församling. En gudstjänst i all sin enkelhet, med bön och stilla sång, med tända ljus, tystnad och nattvard där vi hoppas kunna skapa en känsla av
enkelhet, gemenskap och stillhet. Välkommen- att bara sitta ner i bänken, landa i tillvaron, omsluten av kyrkans stilla rum, utan krav.

Har du tankar eller funderingar kring Taizè så prata med
Elin Westerholm.

Elin Westerholm