Sverige Finsk verksamhet

Suomenkielinen työ

”Kristus nousi kuolleista, hän kuolemalla kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi!”

Tämän opiskeluajoiltani tutun pääsiäistroparin sanoin toivotan riemullista pääsiäistä!

Matteuksen evankeliumin kuvauksen myötä pääsemme käymään Jeesuksen haudalla ensimmäisenä pääsiäisenä. Olemme matkalla tekemään Oppimestarillemme viimeistä palvelusta. Kolmen vuoden ajan olemme seuranneet häntä, kuulleet hänen opetustaan ja nähneet hänen tekemiään ihmeitä. Luulimme, että hän olisi se, joka palauttaisi Israelin loiston ja antaisi meille siellä erityisaseman. Mutta nyt tuntuu, että kaikki on lopussa. Viime perjantaina hänen elämänsä päättyi häpeälliseen ristiinnaulitsemiseen. Sitä olemme surreet, ja olemme nyt päättäneet mennä käymään hänen haudallaan.

On aamuyö, vielä hämärää, sora rahisee sandaaliemme alla. Sieraimiimme leyhyy yrttien ja voiteiden tuoksu, niillä aiomme voidella opettajamme kuolleen ruumiin. Näemme jo kalliohaudan ja sen edessä seisovan sotilasvartion. Mutta mitä ihmettä, maa alkaa tärähdellä! Maanjäristys. Hopeainen valojuova välähtää taivaasta. Olemme aivan hämmennyksissämme ja painaudumme toisiamme lähelle, näemme kuinka sotilaat kaatuvat maahan.

Mutta tämä ei ole unta, vaan totisinta totta! Luoksemme tulee hohtavan valkoisissa vaatteissa enkeli, joka sanoo:

”Älkää te pelätkö.”

Enkeli johdattaa meidät katsomaan hautaa, jonka suulta hän on vierittänyt painavan kivipaaden syrjään. Enkeli kehottaa meitä itse katsomaan, ettei Jeesus ole enää haudassaan.

”Menkää kiireesti sanomaan hänen opetuslapsilleen: ’Hän on noussut kuolleista’.

Lähdemme matkaan, mutta olemme vieläkin hämmennyksissämme. Voiko tuo sanoma olla totta?

Mutta sitten vastaamme tulee tiellä hän itse! Rakas Vapahtajamme Jeesus, ilmielävänä, ylösnousseena! Riennämme halaamaan ja kumartamaan häntä.

Jeesuksen ylösnousemus on kristinuskon perusta. Siitä saamme iloita joka päivä ja joka hetki.Voimme uskoa, että se ei ole vain symbolinen ja vertauskuvallinen tapahtuma, vaan historiallinen tosiasia. Raamattu kertoo, että yli 500 ihmistä näki hänet samalla kertaa.

Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen myös Emmauksen tiellä. Siellä hän selitti, että Vanhan testamentin kirjoitusten tuli käydä toteen. Kristuksen tuli kärsiä ja kuolla ihmisten tähden, juuri sinun ja minun tähden.

Hän antoi opetuslapsilleen myös selkeän käskyn, että hänen nimessään ja sovintoveressään saarnattaisiin parannusta ja syntien anteeksiantamusta.

Opetuslapsi Tuomas epäili, voiko Jeesuksen ylösnousemus olla totta, hän ei uskonut. Mutta viikon kuluttua Jeesus ilmestyi uudelleen ja näytti Tuomaalle ristillä saamansa haavat. Hän rohkaisi:

”Sinä uskot, koska sait nähdä minut. Autuaita ne, jotka uskovat, vaikka eivät näe.”

Tätä evankeliumia eli ilosanomaa saamme nytkin, lähes 2000 vuoden jälkeen, kertoa eteenpäin: ”Kristus on ylösnoussut, anteeksiantamus on noussut haudasta!”

Pääsiäisvirren sanoin ”Niin kuin taivaan enkeli, mekin iloitsemme. Saamme rientää kertomaan, nyt elää Jeesuksemme.”

Aamen.

Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme ja anna meille meidän syntimme anteeksi niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta. Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia. Iankaikkisesti, aamen.

Ny andakt på Finska av Tuomo A Komulainen,

se nedan.

Suomenkielinen seurakuntateologi Tuomo A Komulainen Linde bergslags församling
p. 0581-888 38,  tuomo.a.komulainen@svenskakyrkan.se

Jumalanpalvelukset

Seurakuntapiirit

Du som bor i Ljusnarsbergs församling har möjlighet att få reseersättning till Guldsmedshyttans kyrka vid de tillfällen då finskspråkig gudstjänst firas där. Kontakta expeditionen i förväg, tel 0580-66 12 00  (må-fre 10-12).

Läs mer om Sverige Finsk verksamhet i Bergslagens kontrakt här.