Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Ljungby pastorat Besöksadress: Kyrkogatan 3, 34135 LJUNGBY Postadress: Box 4, 34121 LJUNGBY Telefon:+46(372)67100 E-post till Ljungby pastorat

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Sven Ljungbergs konst i Begravningsmuseet

Bild: Ljungby pastorat

I Begravningsmuseet hänger en skiss i olja till den över två meter breda och höga målningen ”Mor är död”. Det gick inte att stå med en sådan stor målarduk i den trånga hallen intill rummet där scenen för motivet utspelas. Därför skissade Sven Ljungberg först på en mindre duk och det är den som nu finns deponerad till Begravningsmuseet. Motivet föreställer alla familjemedlemmar som samlas kring kistan där Svens mor ligger. Sven står med pannan mot väggen. Han påbörjade målningen två år efter moderns död, 1962, och alla familjemedlemmar fick sitta modell för teckningsstudier. Inga detaljer framhävs i ansikten. Sorgen visas i kropparna. 

 

 

Bild: Ljungby pastorat

I foajén till Begravningsmuseet finns ett träsnitt från 2004. Detta är en av åtta tavlor i serien ”Mickels sagor”. De andra sju delades ut till sponsorerna av Begravningsmuseet. Motiven till träsnitten hämtade Sven Ljungberg från Per Gustavssons bok om Mickel i Långhult där Sven gjorde illustrationerna.

Fler träsnitt, föreställande scener ur Golgatavandring via Dolorosa och som finns som illustrationer i Bo Setterlinds bok ”Via Dolorosa”, finns i kyrkogårdsförvaltningens lokaler. Dessa illustrationer har varit förlaga till både altartavlan i Ljungby kyrka och väggmålningen i Annelundskyrkan.