Berätta lite kort om dig och det du gör här som diakon i Ljungby pastorat.
Jag heter Kerstin Blad och jobbar som diakon i Ljungby pastorat med huvudområde i Ljungby församling.
Innan jag vigdes till diakon utbildade jag mig till chefssekreterare och arbetade på kontor. Efter fyra år insåg jag att det inte var rätt väg för mig så jag började jobba i vården i stället. Jag omskolade mig och blev till slut undersköterska. Jag jobbade inom vård och omsorg i tiotalet år innan jag helhjärtat gick in för diakoni. Jag vigdes till diakon i januari 2006. Det är 14 år sedan nu.
Hur länge har du jobbat i ljungby pastorat?
Sen juli 2007. Innan dess var jag diakon i Jörn som ligger sex mil väster om Skellefteå i Västerbotten.
Det är annorlunda tider med nya utmaningar. Hur ser du på utvecklingen som den har varit under våren 2020?
Jag ser ett socialt tillbakadragande i stort. Konserter och idrottsevenemang, för att ta några exempel, är inställda samtidigt som det finns en stark vilja hos människor att engagera sig och göra något för andra. Ett exempel är Facebook-grupper av olika slag som har bildats för att hjälpa, stötta och uppmuntra.
Har du någon egen reflektion över själva pandemin som sprider sig nu?
Ja, upplever att det kräver mer av mig, att jag ska vara tillgänglig. Människor förväntar sig att jag ska finnas på plats även när jag inte gör det.
Det pratas väldigt mycket om omställning nu på olika nivåer i förhållande till vår organisation. Kyrkan förväntas ställa om. Alla samhällsmedborgare förväntas ställa om. Om du tittar på din diakonala vardag innan coronakrisen. Har det ändrats någonting?
Ja, det har det definitivt gjort. De verksamheter som jag har ansvar för har fått ställas in. Undantaget är ”Bara vara-gruppen”. Det är kommunens initiativ och där finns jag fortfarande i den mån mitt övriga arbete tillåter.
Sjukhus och äldreboenden har besöksförbud, men jag kan i särskilda fall bli ombedd att göra besök. Då är det de ansvariga där som avgör om det är ok.
Möjligheten till hembesök är också starkt begränsad. Det gäller att tänka efter före om besöket är absolut nödvändigt eller om personen istället kan kontaktas med ett telefonsamtal.
Är det många som hör av sig?
Ja, det är fler än vanligt. Några är återkommande och vill ha regelbunden
handling, andra hör av sig för någon insats då och då och någon ringer bara
för att fråga rent allmänt: ”Vad kan kyrkan göra?”
Vad säger Jesus åt dig i denna situation?
Jag tänker på två bibelord, ”ni skall älska varandra så som jag älskat er” säger Jesus (Joh 15:12) och ”Var inte rädd. Jag är med dig, jag styrker dig. Jag uppehåller dig med min högra hand.” (Jes 41:10-13)