Foto: Studio Lennart

Med psalmer hymner och andlig sång

På Jungfru Marie Bebådelsedag den 24 mars är det församlingsdag i Mariakyrkan med temat ”Med psalmer, hymner och andlig sång” – om musikens roll i församlingen.

Dagen börjar med högmässa kl 9.30 med efterföljande kyrkkaffe. Därefter tar stiftsmusiker Åsa Johnsson vid och delar tankar kring sången och musiken i kyrkan. Vi avslutar med att äta lunch tillsammans kl 12.30.

Lunchen kostar 50 kr, men man behöver inte anmäla sig till maten.

Nya Mariakyrkan invigdes på Bebådelsedagen 2001 och på hennes födelsedag ordnas årligen en församlingsdag, på hösten har vi en liknande dag. I högmässan detta år inviger vi denna dag den nya cymbelstjärnan på orgeln och Åsa Johnsson är givetvis med och spelar.  

En Cymbelstjärna består i regel av små klockor utan bestämd tonhöjd (bjällror). Klockorna ljuder genom att en axel sätts i rörelse av luft från bälgverket. I fasaden sitter en stjärna som roterar när cymbelklockorna ljuder. Cymbelstjärnorna är kända redan på medeltiden då man gärna använde dessa vid jul och bröllop för att markera det extra festliga! Efter att ha varit förbisedda under 1800-talet och i början av 1900-talet har cymbelstjärnor åter blivit en företeelse i moderna orglar.