Foto: Ljungby pastorat

Kyrkoherden har ordet (2020)

Vår kyrkoherde Axel Fors informerar och delger sina tankar.

Årets julklapp: En plats i kyrkan! 

Kyrkoherden har ordet-ur Kyrkposten nr 4 2020

Årets julklapp är gratis.

Det är nämligen en plats i kyrkan. Visst låter det konstigt? Alla är väl välkomna till kyrkan? Jo, såklart är det så. Alla är verkligen välkomna till kyrkan, eftersom Gud älskar alla människor, och genom sin Son Jesus vill Gud ge oss den hjälp och det hopp vi behöver för att klara våra liv.

Anmäl dig till gudstjänst

I år är det dock mycket som är annorlunda. Till många av gudstjänsterna i våra kyrkor i advent och jul kommer man att behöva anmäla sig. Det kostar såklart inget! Men det blir nödvändigt med anmälan för att ingen som kommer för att fira jul ska behöva vända i dörren.

Så kan även vi, du och jag, som tillsammans är kyrkan här i Ljungby pastorat, ta ansvar och följa Folkhälsomyndighetens och regeringens riktlinjer och beslut mitt i vårt julfirande.

Varje gång vi samlas till gudstjänst finns det därför begränsning för hur många vi får vara i våra kyrkor, och vi behöver hålla avstånd. Det är ju komplicerat, inte minst i juletid, då vi brukar vara många i kyrkorna på varje gudstjänst. Vi vill ju fira jul tillsammans. Vi vill ju hylla Jesus tillsammans. Vi vill ju sjunga ”Nu tändas tusen juleljus” och få höra julevangeliet tillsammans. Det är ju en väsentlig del av ett riktigt julfirande.

Genom anmälan bereds plats för dig rent fysiskt i kyrkan. Genom att fira några gudstjänster flera gånger ges fler människor möjlighet att komma. Genom att livesända våra gudstjänster på Facebook bereds plats för dig att vara med och fira digitalt.
• Ge bort en plats i kyrkan. Anmäl dig och någon närstående till julfirande i kyrkan. Anmäl dig via pastorsexpeditionen på telefon 0372-671 10 (vardagar kl 9-12) eller via formulär på respektive anmälningssida.
• Hjälp en närstående att se gudstjänsten på Facebook. Alla är vi inte lika bra på det här med datorer. För några är det lätt. För andra är det svårt. Hjälp någon som inte är så bra på datorer att ändå få se gudstjänsterna live på Facebook. Det är också en gratis julklapp. Det är också ett sätt att bry sig om andra i juletid.
Läs mer om digitala gudstjänster här och kom ihåg: Vi behöver hålla avstånd. Men Jesus tar inte avstånd från dig!

Inga avstånd när vi håller avstånd

Inget avstånd är för långt och för stort för Jesus. Det är ju det som är det fina med julen och den kristna tron. Jesus gör så att det inte längre ska behöva vara något avstånd mellan Gud och oss människor. I Jesus blir Gud människa, för att genom allt han gör ta med oss människor tillbaka till Gud. Nu och i evighet. Vi som så ofta drabbas av ondska och mörker i livet. Vi som så ofta själva tar del i det som är ondska och mörker i världen. På oss lyser Jesus med sitt juleljus av kärlek. Han vill sprida Guds kärlek och ljus i ditt hjärta och i hela världen. Jesus som säger: ”Jag är världens ljus. Den som kommer till mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus”. 

Ett välsignat advents- och julfirande önskar jag dig!

Det är inte förrän du saknar något som du verkligen uppskattar vad du har 

Kyrkoherden har ordet - ur Kyrkposten nr 3 2020 

Att möta ungdomar t ex i konfirmandundervisning eller i någon av kyrkans ungdomsgrupper är något av det roligaste och mest utmanade man kan göra som präst. Det är högt tempo. Frågorna är direkta, utan omskrivningar, och att se på livet och den kristna tron ur ungdomars perspektiv är utvecklande, både för ungdomarna själva, men inte minst för prästen. 

På konfirmandläger häromveckan gick vi på en liten pilgrimsvandring. Vi började vår vandring vid klosterkyrkan i Nydala, och vårt mål var den lilla medeltida kyrkan i Gamla Hjälmseryd. Två kyrkor, två heliga platser, med rötterna i 1100-talet. Mellan de båda kyrkorna är det 15 km att gå. Och när vi berättade det för konfirmanderna så trodde de att de ”skulle dö”. Det visste vi ledare att de inte alls skulle göra. Dessutom är ju flera av ungdomarna vältränade idrottare inom olika sporter. Vi visste att vandringen skulle bli en lätt match för dem.

Men visst, det är något speciellt med att gå en lite längre sträcka tillsammans. Det är när det regnar lite grann på en, som man längtar efter tak över huvudet. Det är när man äter kall pastasallad till lunch, som man längtar efter varm mat. Det är när fötter och ben börjar värka och man blir lite svettig, som man börjar längta efter en säng att lägga sig i och en dusch. Allt det där som finns vid målet. Man längtar till att komma fram helt enkelt.

Det är när man saknar något som man verkligen uppskattar det man har. Det är när man saknar något, som man verkligen längtar efter att komma fram.

Kristen tro – en vandring

Varför vandrar vi med konfirmander och ungdomar? Jo, kristen tro är ingen skolbänkssysselsättning. Kristen tro är bl a en vandring där man delar sitt liv med Kristus Jesus. Han som är Guds Son. Som kom från Gud för att dela våra mänskliga villkor. Som är Gud och människa mitt ibland oss. Det är när man vandrar tillsammans som man också börjar prata om de viktiga sakerna i livet. Jesus vandrade kors och tvärs i det heliga landet med sina lärjungar. Han undervisade dem om Guds rike. Han delade deras vardag. Han gjorde deras liv till en vandring med Gud. Han hjälpte dem att längta efter förlåtelse, fred, Guds rike och det eviga livet. Han gjorde det genom att låta dem förstå att livet med Gud, det börjar redan här och nu, i vår livsvandring, och fortsätter sedan i Guds rike efter döden.
Under den lilla pilgrimsvandringen med konfirmanderna upplevde vi allt detta tillsammans. Vi prövade på att vara lärjungar. Vi stannade, gjorde pauser, läste i Markusevangeliet om allt vad Jesus säger och gör, och vi bad: ”Herre, visa oss din väg och gör oss villiga att vandra den”. Vi längtade efter målet, duschen och maten, samtidigt som vi lärde oss längta efter himlen, efter Guds rike, det som är varje människas sanna mål. Så blev den yttre vandringen också en inre vandring.
Och det var roligt!

Vi längtade efter målet, duschen och maten, samtidigt som vi lärde oss längta efter himlen.

När livet inte blir som vi har tänkt oss 

Kyrkoherden har ordet - ur Kyrkpposten nr 2 2020 

Jag har någon slags hatkärlek till psalm 779 i vår psalmbok ”När livet inte blir som vi har tänkt oss” av Ylva Eggehorn och Ingmar Wendschlag.
Den går i ganska högt tempo och innehåller en väldig massa ord. 

Försöker man sjunga den är det rena tungvrickar-övningen. Och så tycker jag faktiskt att poesin i den inte är särskilt bra. Texten känns faktiskt… ja, lite töntig, om jag ska vara helt ärlig. Jag tror inte att jag valt den någon gång till de gudstjänster där jag haft ansvaret för att välja psalmerna.

Ändå bär jag på den här hatkärleken till just denna psalm. Och just detta konstiga år 2020, där många av våra planer förändrats, ställts in eller gått i stöpet, kommer jag inte undan den. För de flesta av oss har livet just nu inte blivit som vi har tänkt oss.

Visa varandra kärlek

Plötsligt lamslogs hela världen. Konsekvenserna av det på lång sikt vet vi inte så mycket om, mer än att det kommer att bli konsekvenser. På kort sikt har våra egna liv och vår vardag påverkats i grunden på olika sätt. Det här numret av Kyrkposten belyser hur vi kan vara kyrka när det inte är som vanligt. Svårast är konsekvenserna såklart för dem som blivit isolerade, ensamma, sjuka och för dem som dör. Jag uppmanar er alla att ta med dem som nu lever i sorg och saknad, p g a pandemin och dess konsekvenser, i era dagliga förböner. Eftersom bön och handling går hand i hand uppmanar jag er också att visa varandra kärlek på olika sätt. Det är ett aktivt sätt att följa Jesus, han som ständigt söker upp de små och mest utsatta i vår värld.

Låt hoppets Gud bära

Som lärjungar kan vi visa varandra kärlek. För mitt i detta ovissa och svåra läge, bär vi kristna ändå på ett hopp. I psalm 779 uttrycks det så här: ”Om hoppets Gud får bära oss igenom, kan trots allt något nytt få växa fram. […] tilliten som Kristus vunnit åt oss är större än all makt och ondska vill.”

I bön och handling kan vi kristna nu få vara tydliga tecken för vår omgivning på det som Jesus gjort för oss: Han bröt igenom dödens makt och uppstod till nytt liv. Han som varit mitt i oro och död, har mitt i det eländet visat sig vara starkare än allt det som dödar i våra liv. Det är en tröst vi kristna kan bära vidare till varandra, också mitt i coronakrisen: Ha tillit till Kristus som kan vända död och besvikelse
till liv och glädje, också i ditt liv. Be till Kristus om den uthållighet och det tålamod du behöver nu.

En förändrad värld

Världen kommer inte vara som förut när coronakrisen är över, men har vi tillit till Kristus, väntar vi med tålamod vid hans sida, då ska vi se att något nytt kommer att växa fram – i ditt liv och i kyrkans liv – som kanske är större och bättre än vi någonsin kunnat ana nu.  

1. När livet inte blir som vi har tänkt oss.
Vad gör vi med vår bitterhet och skam?
Om hoppets Gud får bära oss igenom,
kan trots allt något nytt få växa fram.
Vi ska springa fram mot nya möten
och bli lurade minst en gång till.
Men tilliten som Kristus vunnit åt oss
är större än all makt och ondska vill.

2. Det finns ett hopp som aldrig ska gå över
trots alla ärr av bitterhet och sorg,
ett hopp som ej de mäktiga behöver
men barnen hemma på sitt eget torg.
De ska springa fram mot nya möten
och bli lurade minst en gång till.
Men tilliten som Gud har skapat i dem
är större än alla makt och ondska vill.

Plötsligt förändras världen, och vem vet, plötsligt kanske vi också kommer sjunga psalm 779 tillsammans, i en gudstjänst där jag haft ansvaret för att välja psalmerna…?

Vad tänker du fira den 12 april? Lakritsdagen, Såpbubblans dag, Linssoppans dag eller … ? 

Kyrkoherden har ordet - ur kyrkposten nr 1, 2020

Visst har du lagt märke till alla nya ”helgdagar” som dykt upp? Kanelbullens dag, Ostkakans dag och du vet väl vilket datum Internationella müslidagen infaller varje år?

På senare år har en ny ”högtidsdag” fått stor inverkan på många människors vardag: ”Black Friday”. Denna nya ”högtid” firas, likt de stora kristna högtiderna, under en hel vecka och kanske mer. Så viktig anses den.

Kanske har ni också lagt märke till att det som är gemensamt för många av de nya ”helgdagarna” är att de har sin grund i att vi ska köpa nåt. I en tid när färre bryr sig om de kristna traditionerna, utan hellre tar sovmorgon eller åker till sommarstugan, än firar helg i kyrkan, har andra krafter i världen inte varit sena att utnyttja läget och fylla årets dagar med nytt innehåll, som på många sätt är något helt tvärtom. Är det då nåt att bry sig om? Spelar det så stor roll? Ja, jag tror faktiskt det.  

ÄR DET VÄRT DET’?

Vi tar söndagen den 12 april 2020 som exempel.

Den 12 april i år infaller Lakritsdagen, Såpbubblans dag och Linssoppans dag. Själv är jag ändå tveksam till om jag ska fira dessa ”helgdagar”. Jag frågar mig: Är det värt det? Lakrits är gott, men jag tror nog ändå sovmorgon trumfar, om det nu inte varit för att: Den 12 april i år infaller även Påsk- dagen. Kristenhetens allra största dag. Dagen då vi får fira det allra största som har hänt i universums historia: Att Jesus, Guds Son, uppstod igen ifrån döden! Döden, som egentligen är omöjlig att besegra, besegrades ändå av Jesus. Döden, som rår på oss allesammans, rådde ändå inte på Jesus. Den kunde inte behålla honom i sitt grepp. Gud ingriper till vår hjälp! 

PÅSKEN GÖR DET MÖJLIGT

Just den 12 april i år blir det så tydligt vad som egentligen är värt att fira. De kristna helgdagarna har med mitt liv, min död och mitt hopp om en evighet att göra. Påskdagen handlar om att den död som fyller mig och mitt liv med så mycket sorg redan nu, gör så förfärligt ont, och en gång kommer att drabba också mig själv, den kommer trots allt inte få sista ordet. Jesus krossar döden när han uppstår! Jag kan få en evighet i glädje hos Gud att leva i. Om nu döden går att besegra, om detta är min framtid och inte enbart en grav, då har detta i allra högsta grad med mitt liv att göra. I långt större utsträckning än såpbubblans dag. För om jag nu fått en chans att få leva tillsammans med denne Jesus, som gjort allt detta möjligt också för min skull, då vill jag göra allt för att få vara med om det. Och det behöver inte börja senare, utan det börjar redan nu när jag kan fira påsk. Påskdagen handlar om något på riktigt livsviktigt!

Detta är faktiskt värt att fira! Offra sovmorgon och sommarstuga för att få fira tillsammans! Tillsammans med varandra, för att få vara tillsammans med Jesus. Han som erbjuder oss evigt liv, av nåd, alldeles gratis! Jag behöver inte köpa nåt för att få vara med i firandet. Det allra värdefullaste får jag, för att Gud älskar mig, för att Jesus har offrat sitt liv för att ge det livet till mig.

LÅT OSS FIRA TILLSAMMANS

I år satsar kyrkorna runt Ljungby extra på att vi ska fira påsk tillsammans! Skärtorsdag, Långfredag, Påsknatt och Påskdag. För det är när vi firar tillsammans som vi både får uppleva hur betydelsefull Jesu uppståndelse är för våra liv och som vi tillsammans visar för en hel värld vad det är som är värt att satsa på i livet. 

För när livet är svårt hjälper inte varken såpbubblor, black-friday-rean eller linssoppa. Då finns det bara en sak som håller i denna värld, och det är Jesus. Låt oss visa det för hela världen! Och låt oss börja här genom att tillsammans fira påsk på riktigt i någon av kyrkorna i och runt Ljungby, påskhelgen 2020! Vi ses! 

 

 

Därför tänker jag fira PÅSKDAGEN den 12 april. Jag gör det eftersom det är på liv och död!